7 Oct, 2020

Robotar och äldrevård/omsorg - här finns $ att göra?

Alla har vi hört talas om, sett och hört om hur robotar kommer att ta över allt mer av det arbete som idag utförs av människor. Självklart är detta på såväl gott som ont och jag ämnar inte att dryfta huruvida det är moraliskt och etiskt korrekt, eller inkorrekt, utan enbart att presentera och diskutera marknaden och vilka bolag som kan vara av intresse. Återkommande läsare känne rnog igen dagens tema och då jag diskuterade två intressanta bolag inom robotkirurgi - Intuitive Surgical samt inlägget om Surgical Science.

Just detta inlägg kom till skott efter att jag hade läst diverse artiklar på National Geographic, såsom Could a Robot Care for GrandmaMeet Sophia, the Robot That Looks Almost Human samt US. And Them. I Japan kan vi redan nu läsa hur robotar är verksamma inom äldreomsorgen, där de är med gamla människor som är ensamstående och/eller inte har släktingar/vänner som kan vara där. Detta samt att det saknas sjukvårdare och annan personal inom sjuk- och äldreomsorgen gör att robotar ses som ett bra substitut, även om det såklart ifrågasätts som om det är ”bra”, för vilka känslor har en robot och vilka känslor kan en människa ha för denna?

Svaret på sistnämnda är att äldre människor tycks finna robotar rogivande, passande och hjälpsamma. De hjälper dem att aktivera sig, påminner om medicin, rörelse och ”är med dem”. I dokumentären Year of the Robot (jag länkar till en sida som visar ett klipp) presenteras hur de äldre upplever att de hade skaffat sig en ny vän och att de känner en genuin glädje. Beträffande roboten är den från företaget Zorabots, som ägs av Softbank.

Beroende på vilket land som studeras tenderar världen som helhet gå mot att människan lever allt längre. Detta betyder att världens olika pensionssystem sätts på prov, då dessa finansieras av skatter och dessa står den arbetsföra befolkningen för. Dock växer inte denna i samma takt som antalet gamla/pensionärer växer, vilket gör att en extra tung börda läggs på förstnämnda. Lägg därtill att vi redan idag har brist på personal inom sjuk- och äldreomsorg samt att vi i västvärlden helst inte låter våra gamla föräldrar flytta in hos oss (vem ska ta hand om dem, orkar vi med all den uppmärksamhet som de erfordrar etc.?) så framkommer att robotar som substitut är en ”no-bariner”. Ja, det låter och kan verka som ”grymt”, men hellre har jag min mor och far på ett hem där det finns personal som kan komma om/när det blir ”akut” och att de däremellan har en robot som finns där för dem; som hjälper dem att aktivera sig, påminner om medicin, spelar musik för dem och så vidare.

Bolag verksamma inom just detta segment är nämnda Zorabots, vilka du kan äga via Softbank som går att handla på Frankfurtbörsen. Därtill finns jibo, som mig veterligen ej går att investera i, vilket även gäller Intuitive Robotics från Israel. Hmm… var kan vi finna bolag att direktäga? Här tar jag tacksamt emot hjälp.

Beträffande robotar, AI och dess intåg i vår ”brave new world” vill jag tipsa om denna artikel från Motley Fool, som redogör för de mest framstående bolagen inom sina respektive sektorer. Här finns b.la. ABB och Intuitive Surgical, vilka sistnämnda jag har skrivit om tidigare.

Jag är övertygad om att robotarnas plats i våra liv enbart kommer att öka. Idag har vi dammsugare från iRobot eller Siemens, gräsklippare från Husqvarna och Siri/Alexa som hjälper oss med all från att beställa mat till att kontrollera värmen i våra hem. Dock – hur kan jag/vi på aktieexponering mot robot+ai+äldreomsorg? Vet du?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.