20 Jan, 2020

Tandkräm och husdjursfoder

Få har nog missat hur husdjursbolag har kommit att bli än mer omdiskuterade under detta räkenskapsår. Bland annat har Z2036 skrivit lite på temat, men även Motley Fool och jag själv har lyft fram denna, minst sagt, intressanta marknad. Undertecknad kom att bli medveten om detta segment först efter att det ”första tåget har lämnat perrongen” och har nu lagt in bolag såsom Zoetis, Swedencare och Zooplus på bevakningslistan. Därtill finns även Idexx, som är ett mycket spännande bolag men mycket komplext att analysera.

Även om jag främst söker husdjursbolag som är riktade mot försäkringar, då detta ger stabila och återkommande kassaflöden, är jag inte avig att lyfta blicken något extra. Då jag ser mig själv som en gourmand, om än något klen/liten i maten, vilket har sina förklaringar, är en intressant synvinkel på hur att få exponering mot husdjurssegmentet just djurfoder.

Många är vi som någon gång har borstat våra tänder med Colgates produkter. Frågan är dock om vi är lika många som även vet att de tillhör de absoluta topp- och storbolagen beträffande (premium) husdjursfoder? Via sitt dotterbolag Hills Pet Nutrition har de kommit att bli stora och uppskattade av sina konsumenter och i och med deras inriktning mot mer ”fin mat” kan de ha en sorts vallgrav. Då jag ej är hund, eller för den delen en katt eller något annat husdjur, ej heller äger några egna husdjur, kan jag ej uttala mig om detta. Emellertid tycks de ha bra omsättningen och kassaflödena är mycket stabila. Ytterligare ett bolag som har givit sig in i matchen är General Mills, som är exponerad via Blue Buffalo.

Colgate-Palmolive är ett konsumentbolag. Bolaget tillverkar och distribuerar ett brett utbud av konsumentprodukter, där de mest kända inkluderar tandkräm, shampo, tvättmedel, samt övriga rengöringsprodukter. Verksamhet innehas på global nivå inom samtliga stora regioner och de mest kända varumärkena inkluderar Colgate, Palmolive och Softsoap. Bolaget grundades 1806 och har sitt huvudkontor i New York, New York.

Inom investeringskretsar är de kända för att vara en Dividend Aristocrat, med 47 raka år av utdelningshöjningar. Detta gör att de inom tre år kan uppnå status ”Dividend King”. Vad som är än mer beundransvärt är att bolaget har skickat ut utdelningar sedan 1895. Om du är intresserad att veta mer om bolagets status som ett utdelande bolag och en bedömning på hur säker denna är, rekommenderas Sure Dividend, som här har en bra artikel.

Lite axplock från denna är att under finanskrisen kom deras vinst per aktie (VPA) att se ut likt följande:

·       2007 – VPA: $1.69

·       2008 – VPA: $1.83 (8.3 % ökning)

·       2009 - VPA: $2.19 (20 % Ökning)

·       2010 – VPA: $2.16 (1.4 % Minskning)

En mycket bra, lättillgänglig och pedagogisk vidoe över bolagets och dess (stabila) utdelning finner du här hos Sure Dividend.

Bolaget är att betrakta som ett ståndaktigt sådant, likt Essity, Clorox, Kimerbly-Clark et cetera och värderas också därefter. Bolaget finns på min bevakningslista, men jag är inte beredd att betala cirka $71 till ett P/E om 25,5, ev/ebit 19,4 samt ev/ebita 17 när PEG-talet är 10,8!  

Utdelningstillväxten ser ut likt nedan och nuvarande direktavkastning, då detta inläggs skrivs, är cirk 2,4 %:

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

4,32 %

2,92 %

3,54 %

4,77 %

6,99 %

 

Utdelningsandelen står sig stabil på cirka 61 % och relativt det fria kassaflödet (utdelning/FCF) är utdelningen cirka 153 %. Således finns här möjlighet till fortsatta höjningar, men också till att investera i verksamheten och skydda sig mot eventuella oförutsägbara händelser.

Återkommande besökare vet att jag är noga med att se över skuldsättningen, som hos Colgate-Palmolive ligger på 1,8 x EBITA. Snittet de senaste fem åren är 1,4 och de senaste tio åren ligger snittet på 1,2. Således är skulden i en sakta, ändock tydlig, stigande trend. Nettoskuld i procent är hela 47,9 procent…

Kassaflödet tycks vara i en långsam, om än stigande trend, men det är inget som ger mig några rysningar.

Förvisso finns här en stabilitet som många investerare önskar sig, men sett till nuvarande värdering, PEG-tal samt skuldsättningen kommer bolaget få fortsätta husera, tyvärr hyresfritt, på min bevakningslista. Detta djurfodret till trots

Äger du detta bolag? Är de förtjänta av nuvarande värdering? Skall ett bolag likt detta bara köpas och läggas i byrå… förlåt; badrumsskåpet?

 
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.