Var inte en idiot
Det har förvisso gått cirka två veckor sedan EU-valet och även om detta inlägg (verkligen) inte ska dryfta dess utfall kan jag inte undgå mig att lägga till en kort parafras om det faktum att det tycks ha varit många som valde att inte rösta. Jag såg fler på bland annat Twitter, som nästan skröt om det och lade fram sitt motiv om ”det finns ingen eller inget som jag anser representerar mig”. Jag har respekt och förståelse för detta, men rösta då blankt! Att inte rösta är detsamma som att gå med på att vinnaren/vinnaren är den rätta. Att komma i efterhand och klaga på att parti/person Z eller Y vann är inte så lite löjeväckande, utan också det yttersta beviset på total okunskap. Röster du ej, så ska du ej få stå och beklaga dig över utfallet, ty du lagade för det.
I antikens Aten, där den atenska demokratin började utvecklas, kallades alla som inte gjorde sin medborgerliga plikt vid det offentliga och politiska livet för en ”idiot” – ett begrepp som var belagt med skam och stigma. I vår tid tycks begreppet ”idiot” ha tappat lite av sin tyngd, för många slänger sig med det åt såväl höger som vänster, men i antikens Aten var det en skymf och något man i det längsta undvek att bli relaterad till.
Från antikens Grekland och idiot blir det en passande övergång, likt Hipp Hipps ”melodikrysset”, till det jag vill dryfta i detta inlägg. Flera gånger har jag och många, många andra återkommit till att fokus skall vara på att inte göra fel. Allt enligt såväl Carl Jacobi som Benjamin Franklin och Charlie Munger, för att nämna några bland flera. I vårt moderna samhälle slängs det ofta med att den som, framför allt upprepade gånger, gör fel är en idiot. Någon som gör fel tenderar att förlora något, såsom anseende, en relation eller pengar.
Folk som gör fel på börsen gör det oftast på grund av emotionell instabilitet, för jag tror inte att alla i grupper såsom Aktieraketer kan räkna likt vore de Einstein eller Feynman. Ofta tror jag de flesta köper och säljer baserat på känslor och vad som ”känns rätt” i stunden. Sällan finns där en fundamental analys. Jag kan ha fel, men i sådana fall blir min fråga hur det kommer sig att bolag såsom AegirBio, SAS, Intrum, SBB, Fingerprint et cetera har så många ägare. Absolut kan det vara jag som inte ser ”triggern” i respektive bolag och kanske får jag bära det oket senare i livet.
Oraklet från Omaha är duktig, men är inte en av Xerses odödliga (som smått tragikomisk inte gjorde skäl för sitt namn, men det är material till ett annat inlägg). Av sina år som investerare, men också som en vanlig människa, har han lärt sig mycket och en majoritet av det har han frikostigt delat med sig av. Se där – ingen Patreon eller dylikt; inga köp brons-, silver- eller guldpaketet så får du tillgång till alla mina analyser och du får även möjlighet att ha direktkontakt med mig (hybrisen… hybrisen – vänligen notera denna). Att slänga sig med ett av hans citat är ett tacksamt sätt för att inte bara framställa sig själv som beläst och kunnig, och därmed stärka sitt etos, utan också för att vinna åhörarna/läsarna via ett ökat patos – de flesta har hört eller läst något av eller från Buffett och kan således skapa en emotionell relation. Ett av Buffetts utlåtanden gör gällande att ”if you cannot control your emotions, you cannot control your money”.
En vidareutveckling på det är att individen – i detta fall narren (i.e. a fool) – och pengarna förr eller senare går skilda vägar. Säkert känner du till uttrycket ”a fool and his money are soon parted” (sedär – lite etos och patos)? Det om något blir passande här och var om inte på börsen görs detta bäst synligt? Det må ha gått en sisådär 450 år sedan Thomas Tusser skrev ned det i Five Hundreth of Good Husbandrie, men det var lika gällande då som det är idag.
Lärdomen är tydlig. För att lyckas som investerare är det essentiellt att känna sig själv, vilken de antika grekerna snabbt kom att inse. Än idag kan besökare läsa inskriptionen ”gnōthi seauton” vid ingången till templet i Delfi. Att veta vad, när, hur och varför som trigger dig är inte något du ska vara rädd för att syna och bli sams med, tvärtom. Hur kan du annars kunna förhålla dig till därjämte besegra din värsta fiende, nämligen dig själv? Var. Inte. En. Narr.