10 Oct, 2023

Binda kapital

Uppdaterad:
10 Oct, 2023

Inom kort börjar 14e säsongen av mitt favoritprogram Gold Rush på Discovery. Ni kanske känner igen programmet där gubbar sitter i grävmaskiner och kör jord på lastbilsflak som de sedan häller ner i en stor maskin. Sen pajar något och de måste göra en “bushlagning” då det skulle ta två veckor att få en reservdel influgen. Och sen en gång i veckan så rensar de maskinen och får ut några dl finkornigt guld. Guldet häller de sedan från en termos ut på en våg och någon räknar högt i takt med att vågen visar hur många ounce guld det blev den gångna veckan. Sen samma sak nästa vecka.

Målgruppen verkar egentligen vara folk som gillar maskiner och hur de lagar maskinerna för det är väldigt mycket fokus på det. Jag tycker egentligen det är intressantare med det taktiska och strategiska med hur mycket kostnader de har, hur de förhandlar med royalty när de hyr mark av någon annan, hur de får tag på ny mark och om det lönar sig att köra ett nattskift för att få upp guldet ur marken på lite kortare tid.

Nu är det som sagt ganska lite fokus på det ekonomiska och affärsmodellen blir dessutom lite skev av att det är ett TV-program när de får betalt inte bara för guldet utan också för att vara med på TV. Men någon som är tydligt är hur kapitalintensiv branschen är, inte minst för den som vill växa sitt guld-företag. Det går åt mer folk, fler och dyrare maskiner och allt dyrare mark för att man nästa år ska kunna expandera. Så det spelar ingen roll om de hittade guld för 10 eller 100 miljoner förra säsongen. Det är vinna eller försvinna varje enskilt år (så klart lite överdrivet för att skapa dramatik i programmet) och några miljoner dollar i nya maskiner och bränsle går snabbt åt.

Samma problem i miniatyr beskrev bloggaren Sparo när han berättade om sin biodling. Efter 1,5 år som biodlare har han fler bin än någonsin, massa utrustning och dessutom ett lager honung i källaren. Men det är ett tag kvar tills han fått ut mer pengar än vad han stoppat in.

Jag skojade lite när jag kommenterade Sparos blogg och sa att det påminner lite om min aktie- och fondportfölj. Jag har stoppat in massa pengar och värdet blir större och större men då utdelningar återinvesteras och värdeökningar får ligga kvar har det inte kommit ut några pengar än.

Skillnaden är att aktier och fonder kan säljas när som helst till ett marknadsvärde, så länge man väljer stora bolag eller inte är mångmiljardär. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.