5 Nov, 2023

Boendekostnad 2024

Uppdaterad:
5 Nov, 2023

Jag kände att jag hade sämre koll än normalt på våra boendekostnader efter det senaste 1,5 åren med högre ränta, högre taxeringsvärde och allmän prisuppgång. Och då vi inte har någon budget eller uppföljning där vi varje månad skriver upp var pengarna tar vägen så satte jag mig och räknade lite på 2024 års kostnader. 

Totalt handlar det om en boendekostnad på ganska precis 6 500 kr i månaden räknat på nuvarande boränta, genomsnittlig elpris för 2022-2023 och 2024 års aviserade prishöjningar för sophämtning, fastighetsavgift och fjärrvärme. 

Kostnaderna fördelar sig såhär:

Uppvärmning och varmvatten1 800 kr
Bolån1 500 kr
El (nät och förbrukning) 800 kr
Vatten400 kr
Sophämtning200 kr
Bredband, TV och streaming700 kr
Fastighetsavgift775 kr
Hemförsäkring300 kr

Detta gäller alltså ett hushåll med två personer i en villa på ca 150 kvadrat i Svealand (elområde 3). Att vi bara bor två personer i hushållet påverkar så klart saker som varmvatten och elförbrukning om det ska jämföras med ett hushåll på 3-5 personer. Men en stor del av såväl fjärrvärmen som elen är fasta avgifter som inte påverkas av förbrukningen (vilket väl är lite konstigt egentligen om man vill uppmuntra folk att spara på resurserna?).

En sak som så klart skiljer mycket för den som vill jämföra är den låga belåningen och därmed förhållandevis låga räntekostnaden trots den kraftigt stigande räntan. Här får man även tänka på att vi binder upp runt 2,5 miljoner kronor i eget kapital i bostaden. 

Om vi tänker att alternativet hade varit att sälja huset, investera pengarna vi frigjorde och bo i en hyresrätt och räknar med 4% årligt uttag från dessa 2,5 miljoner som frigörs motsvarar alltså vår boendekostnad ca 15 000 kr i månaden i en hyresrätt. 

Då har jag inte räknat in att huset behöver ett löpande underhåll och saker går sönder. Fast på andra sidan vågskålen kan man troligtvis lägga en värdestegring på huset över tid där man får lite hävstång via belåningen.

Skönt att få lite koll på läget hur som helst. Vissa saker hade gått upp lite mer än jag räknat med men på totalen tycker jag vi vår mycket värde för pengarna och jag tror inte vi skulle kunna hitta en hyresrätt för 15 000 kr i månaden som gav oss i närheten av motsvarande värde som att bo i huset.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.