28 May, 2024

Diversifiering på gott och ont

Uppdaterad:
28 May, 2024

Idag kom det ett bud på läkemedelsbolaget Calliditas Therapeutics vilket gjorde att aktien gick upp med 80%. Så klart kul för de som äger aktien. Ännu roligare för de som har stor del av portföljen i aktien. 

Det här fick mig att tänka lite på det här med att genom investmentbolag och indexfonder äga tusentals olika bolag. Tanken med diversifiering med många bolag i portföljen är så klart dels att minska risken. Men också att det är svårt att pricka in de framtida vinnarna så genom att köpa hela höstacken behöver man inte hitta nålen. 

De riktiga vinnarna blir också större och större i portföljen över tid och man hänger automatiskt med på resan när Apple går från ett litet bolag till ett av världens största under flera årtionden. Nvidia väger till exempel numera 4% i en global indexfond, efter runt 600% upp de tre senaste åren.  

Så åter till Calliditas. Inspiration till inlägget fick jag när fondbolaget Kavaljer gladdes över budet på Calliditas med motiveringen att Calliditas utgjorde 16,4% av investmentbolaget Linc som i sin tur utgjorde 2,6% av Kavaljer Investmentbolagsfond.

Ok, +80% på en dag för något som utgör 16,4% av 2,6%. Om jag tänker rätt blir det 0,3% upp på totalen. Dvs mindre än vad börsen som helhet svänger en normal förmiddag helt utan nyheter. Och tänk då om man i sin egen portfölj har lite olika aktier och fonder och låt säga 5% av portföljen utgörs av Kavaljer Investementbolagsfond. Då är vi nere på en effekt av budet som inte längre är mätbar i portföljen som helhet. 

Tur då för oss som har några 1000 bolag i portföljen att även om det inte kom något bud idag så var det ändå några miljoner människor som gick till jobbet och skapade lite värde i alla fall. Många bäckar små…

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.