21 Jul, 2023

Gästinlägg om barnsparande

Uppdaterad:
21 Jul, 2023

Jag fick ett mail med anledning av mitt inlägg om upplägg för barnsparande och jag tänkte att även ni skulle få se hur läsaren som mailade gör. Kanske kan någon av er läsare inspireras och ta någon del till er familj. Här kommer det:

Vi har barn som är 4 och 7 år. När vi började spara för drygt 7 år sedan hade vi som utgångspunkt:

1. Att huvudorsaken är att visa för dem att pengar är viktigt och föra över en tradition av sparande och vårdande av pengar.

2. Målet är inte att ge dem ekonomisk trygghet. Vi tror och tycker att det kan varje normalbegåvad person med rätt grundvärderingar skaffa sig väldigt lätt i Sverige.

Vi identifierade några problem med sparande på så lång sikt till en annan:

1. 18 är är en för lång tidshorisont för att kunna bestämma nu exakt hur vi vill ha det då. Dessutom kanske man vill ge pengarna när de är äldre än så.

2. Vi vet inte hur våra barn kommer vara.

3. Vi vill att det ska vara OCH kännas rättvist/jämlikt mellan barnen.

4. Det kan bli för mycket pengar.

Vi startade därför en kapitalförsäkring där vi sätter in alla barnbidrag. 7 åringens från början och sen när 4-åring föddes bådas. Vi har den i våra namn. Vi räknade med att det blir cirka 1-1,5 MSEK. Idag är har det blivit 245 tsek (sparandet är i indexfonder men jag har inte kunnat låta bli att köpa investmentbolag när substansrabatten känts hög vissa månader :) ). Därifrån skulle vi kunna ge flera klumpsummor, ex 250 tkr var när de fyller 18 osv..

Sedan har vi ett sparande i barnens namn på 100 sek/månad. Där tror vi att det kommer bli en rimlig summa som de kanske till och med för när de är yngre än 16. Kanske bränner de pengarna direkt. Och det är ju bra att veta hur de hantera 50 000 innan man ger dem 700 000 :)

Pengarna från kapitalförsäkringen kanske vi till och med behåller själva eller ger dem senare i livet. Det finns fördelar med att hanka sig fram i studentbostäder jämfört med att köpa bostadsrätt direkt. Men som sagt får vi får se hur barnen är och hur världen ser ut om 10-20 år.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.