1 Jul, 2024

Halvårsavstämning

Uppdaterad:
1 Jul, 2024

Jag har långt ifrån varit konsekvent med en avstämning vid kvartals-, halvårs- eller årskiften av hur portföljen gått på väldigt länge nu. 

Dels har jag medvetet försökt tänka bort att det senaste kvartalets utveckling skulle ha någon verklig betydelse. Då jag tycker en portfölj på runt 15 miljoner som ibland svänger med en miljoner eller mer i värde under ett kvartal gör det hela lite svårgreppat. Men att jag inte skriver om det så ofta på bloggen handlar egentligen om att den stora huvudportföljen är så passiv och diversifierad att den som mot förmodan skulle fundera på senaste tidens avkastning nästan alltid kan ta ett snitt av svenska storbolagsindex och globalt index. Och någonstans ganska precis där ligger min portfölj (som står för runt 85% av totalen).

Så även det första halvåret 2024.

I min lilla pensionsportfölj (ca 5% av totalen) får jag utlopp för mitt aktieintresse och där finns det väldigt svag koppling mellan mitt resultat och något index. Utan där kan det gå lite hur som helst. I höstas hade jag under några månader det mesta av pengarna i en fastighetsfond och nu ligger över 50% av pengarna i ett enskilt bolag i form av Evolution. Mina ansträngningar i form av att köpa och sälja aktier och vikta enskilda bolag tungt har inte betalat sig under första halvan av 2024. Portföljen är bara upp 7,62% och har alltså gått mycket sämre än stora passiva huvudportföljen. Men det är nog bara bra att få en påminnelse om att index och passivitet är rätt för huvudportföljen efter flera år där den lilla aktiva portföljen gått bättre än den stora passiva.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.