29 Dec, 2022

Hur hantera ISK och KF-skatt?

Med en mer än fördubblad skatt på ISK och KF för nästa år är det helt klart lönt att fundera ett varv på hur man ska lösa detta. Inte minst för den som kommit en bit på sin sparresa med ett lite större kapital. Den första delen, om man ska ligga kvar i ISK/KF har vi redan löst. Vi tror på mer än 3% avkastning per år och ska använda pengarna löpande inom rimlig närtid (med väldigt många år av ränta på ränta samt möjlighet att använda schablonmetod för reavinst vid försäljning kan depå vara ett alternativ) vilket gör att vi ligger kvar med pengarna i ISK och KF även 2023. Med en portfölj en bit över 10 miljoner handlar det för oss om runt 100 000 kr som ska betalas i skatt på kapitalet under 2023. Så långt inget nytt.

Nästa steg blir då att fundera på varifrån man ska ta dessa pengar då över 8 000 kr i månaden ändå är rätt mycket pengar som på något sätt ska skakas fram. Här har vi landat på en kompromiss mellan att betala via inkomst av tjänst och att ta från aktieutdelningarna.

Bakgrunden i vårt specifika fall är följande:
- Jag och min fru är gifta och har våra pengar ihop.
- De olika kontona står däremot på respektive person och vi betalar så klart skatt som individer.
- Min fru jobbar deltid som anställd och har en högre lön än mig. Hon har större delen av sina tillgångar i fonder på ett ISK.
- Jag har en enkild firma där vinsten efter skatt blir min lön. Jag har större delen av mina tillgångar i aktier i en KF.

Det har gjort att vi nu valt upplägget där hon ber sin arbetsgivare att dra 1 500 kr extra i skatt varje månad. Detta då ISK-skatten går på vanliga deklarationen och det minskar den klumpsumma hon annars skulle få betala för sin ISK-skatt vid deklarationen. Det här kommer inte räcka fullt ut, men minskar den klumpsumma som annars skulle behöva betalas in. Effekten blir så klart en lägre lön efter skatt och lite mindre pengar för oss att röra oss med varje månad.

Den skatt som ska betalas löpande en gång per kvartal på kapitalförsäkringarna kommer vi inte göra insättningar för, utan dessa pengar får tas från aktieutdelningen i respektive kapitalförsäkring. Jag har en del kvartalsutdelare i den större kapitalförsäkringen som sammanfaller väl med dragningen av skatt. Men det får så klart effekten att inte alla utdelningar för 2023 kommer kunna återinvesteras.

Vi får se var skatten landar på lite längre sikt och hur vi löser upplägget den dagen vi inte har någon inkomst av tjänst.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.