19 Dec, 2022

Inflationen på mat

Inflationen fortsätter skapa samtalsämnen och till och med de personer som jag som tidigare upplevt som väldigt slösaktiga pratar nu el- och matpriser. Och visst stämmer det att matpriserna gått upp mycket. Hela 14% från augusti 2021 till augusti 2022, vilket är klart mer än totala inflationen som även den är jättehög med nästan 10%. Tittar på det på längre sikt, sedan 1 jan 1980, har livsmedel och alkholfri dryck stigit i pris precis lika mycket som KPI enligt SCB. Vilket också betyder att matpriserna gått upp mycket mindre än lönerna. Men det kan ju kännas som en klen tröst att din mormor fick jobba fler timmar för en matkasse 1980 än du behöver göra 2022, när du helt korrekt upplever att besöket i matbutiken blivit så mycket dyrare det senaste året.

Och jag håller med, 14% ökning på ett år är helt klart en väldigt kraftig prisuppgång för något som de flesta ändå lägger en betydande del av inkomsten på. Men jag kan inte låta bli att jämföra detta med hur mycket man kan spara på att jämföra priser och handla på kampanj i steg ett och minska matsvinnet i steg två. Jag skulle tro att väldigt många som inte la ner speciellt mycket engagemang på sina matinköp 2021 skulle kunna handla billigare mat 2022 utan att tumma det minsta på kvalitén. Och många slänger betydligt mer än 14% av maten de köper.

Ett konkret exempel från den här veckan. Alla som bor i en stad som både har ICA Supermarket och Willys och köper Zoegas kaffe på ICA den här veckan på deras "kampanj" har automatiskt diskvalificerat sig för att klaga på att maten har blivit dyr.

Här snackar vi inte några löjliga 14% i prisskillnad.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.