6 Sep, 2022

Känner mig utanför

Jag har alltid sett mig själv som en av de mest sparsamma i omgivningen. Motivationen har också för det mesta varit hög för att ta aktiva beslut som jag kunnat spara eller tjäna pengar på. Men nu känner jag mig plötsligt som en person som i denna elprishysteri bryr mig mindre än de flesta andra. Personer jag vet tjänar 70-100 000 kr i månaden börjar prata om att slå av golvvärmen, tvinga hela familjen att ta kortare duschar och köra diskmaskinen på natten. Medan vi sitter här och lever precis som tidigare. Nästan i alla fall.

Förklaringen är inte enbart att jag blivit en slösaktig typ. Utan främst att vi har så låg elförbrukning sedan tidigare, främst tack vare att vi har billig fjärrvärme för både uppvärmning och varmvatten. Det vill säga elen vi förbrukar är bara hushållsel, inte så väldigt mycket högre än när vi bodde i lägenhet. Jag reagerade på att fjärrvärmen var billig redan när vi flyttade in 2021 och sen var prishöjningen till i år runt 1%, vilket får anses vara bra i tider av hög inflation. Dessutom finns någon typ av indikation på att priset ska öka runt 2% både till 2023 och 2024. Här önskar man ju att man kunde vara lite stolt och säga att det är skicklighet, men fjärrvärme var inget krav när vi letade hus så vi kunde mycket väl suttit med en annan lösning.

Trots denna billiga värmekälla har jag börjat tilläggsisolera lite på vinden. Tänker att det blir en ok investering på lång sikt och bättre vi får nyttja fördelen så många år som möjligt. Jag lägger bara ett tunt extralager då vi inte upplevde uppvärmningen som något problem tidigare och tänker att det är dumt att göra för stora förändringar av något som är besiktigat och fungerat i årtionden (har även rådfrågat en snickare med tak som expertis). Så det handlar om en investering på ett par tusenlappar bara. Plus ganska många timmars jobb då isoleringen måste transporteras upp i små portioner via stege och in genom en lucka.

Jag har också gjort lite research kring det här med timpris på elen. Många på Twitter pratar sig varma om detta, till och med personer som bor i lägenhet påstår sig sparat mycket både kWh och rena pengar. Men när jag pratat med både kundservice på vårt elbolag, kommunens energirådgivare och en kunnig privatperson så har deras samlade bedömning varit att det endast är intressant om man tex har en elbil eller annan väldigt stor förbrukare som kan köras enbart vissa tider på dygnet eller har uppvärmning som drar el (behöver inte vara direktverkande el utan även vattenburna system som kräver el) om man är villig att ställa ner värmen under vissa timmar på dygnet. Det vill säga har man ingen elbil och har fjärrvärme så hävdade två av tre som jag pratade med att det troligtvis blir dyrare med timpris och den tredje att det blir samma totalpris.

Motiveringen till att det oftast blir dyrare med timpris är att man inte helt klarar av att skjuta bort saker från de dyra timmarna till billiga timmar. Det vill säga de flesta vill brygga en kopp kaffe på morgonen, laga middag någon gång mellan 17 och 20 och kollar hellre på TV kl 19 än kl 03. Och att andra apparater som kyl och frys tuggar på dygnet runt. Så risken är stor att man kommer förbruka minst lika mycket el på de dyra timmarna som på de billiga om man inte har några riktiga tunga poster som uppvärmning eller elbil som går att helt utesluta de dyraste timmarna. Däremot är så klart en ökad medvetenhet bra, inte minst om vi alla ska hjälpas åt att stå emot Putin och hålla det skakiga elsystemet igång. Det vill säga kan man med hjälp av timpris och en app minska sina totala månadsförbrukning av kWh så är det så klart bra även om inte snittpriset per förbrukad kWh blir så mycket lägre.

Skulle vara intressant att höra era erfarenheter kring det här med timpris för er utan elbil/uppvärmning som drar el. Räcker det verkligen att flytta dammsugningen och laddningen av mobilen till en billigare timme för att kompensera för att middagen de fakto blir dyrare att tillaga? Eller har ni helt lyckats ställa om från att dricka kaffe på morgonen och laga middag runt kl 18?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.