2 May, 2021

Medverkan i DI och kommentarer

I helgen var jag med i en intervju i Dagens Industri. Tyvärr ligger den bakom betalvägg och jag är osäker på om den finns med i papperstidningen som ni sparsamma personer så klart läser på biblioteket. Om någon vet om att den finns i papperstidningen och vilken dag i så fall får ni gärna säga till.

Jag har fått en del kommentarer på artikeln av personer som inte följer mig i vanliga fall. Och som vanligt är det både positiv och negativa kommentarer. Jag vet faktiskt inte vad det är just med att sluta jobba tidigt som gör att så många behöver berätta att de själva inte alls har det målet och är jättenöjda med att jobba och tänker jobba till 67. För de flesta kommentarer handlar faktiskt inte om problemet med att samhället skulle braka samman om alla slutade jobba vid 35. Utan just om att de själva inte alls önskar sluta jobba i förtid. Om artikeln handlat om någon som startat en klädbutik är jag inte säker på att alla som gillade att köra buss hade hört av dig och berättat att de var jättenöjda med att köra buss och det är mycket bättre att köra buss än att driva klädbutiker.

Just att någon annan inte vill sluta jobba i tidig ålder är inte så mycket att säga något om. Jag har aldrig försökt tvinga någon att sluta jobba. Jag tänkte därför istället besvara några andra kommentarer som kommit in i var sitt eget inlägg de kommande dagarna. Inte för att på något sätt hävda att jag vet bäst och har rätt, men hur jag ser på ämnet i fråga. Jag har i vissa fall bakat ihop flera kommentarer till ett citat och ibland förkortat det lite för att det ska bli lite tydligare. Så det är inte ordagrant citerat i alla fall.

1. "Börsen har gått väldigt bra på senare år. Så om man räknar med 7% avkastning per år i snitt kommer den kommande årliga snittavkastningen de kommande 10 åren behöva bli betydligt lägre än 7% för att snittet på hela 30-årsperioden 2001-2031 ska landa på 7%."

2. "Det är livsfarligt för hälsan att sluta jobba. Kroppen och hjärnan behöver aktivitet för att fortsätta fungera. Min pappa fick både sämre kondition och långsammare skalle när han slutade jobba. Han slutade jobba vid 65 och åldrades mycket mer mellan 65 och 70 än vad han gjorde mellan 60 och 65."

3. "Det är alltid samma visa på den här typen av artiklar. Ni påstår att ni slutat jobba men sen skriver ni böcker, håller föreläsningar, bloggar och jobbar med förvaltning av portföljen."

Så jag tänkte att jag skriver lite om hur jag ser på dessa kommentarer/frågor i var sitt kort inlägg de kommande tre dagarna.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.