27 Apr, 2023

Pengarna bränner i fickan

Uppdaterad:
27 Apr, 2023

Jag har väl alltid varit rätt bra på att hålla i pengarna och att spara har kommit naturligt. Men nu tror jag att jag börjar förstå hur många andra känner sig när pengarna bränner i fickan (jag blev osäker på om det heter brinner eller bränner men båda uttrycken verkar finnas) efter att lönen kommit och de bara vill ut och shoppa. 

I mitt fall handlar det så klart om att kunna köpa aktier för de mottagna utdelningarna istället för att köpa nya sneakers för lönen. Men då jag bestämt att lägga utdelningar på hög från nu i slutet av april fram tills dess att jag har runt 80 000 kr liggande (vilket bör ta till andra halvan av maj) för att kunna vara med i Castellums nyemission så ser jag hur det plingar till i mobilen på morgnarna för att utdelning har ramlat in. Men får inget köpa. Trist men bra träning kanske.

Jag fick lite frågor på Twitter om hur jag räknade ut ungefär hur mycket pengar jag behövde göra redo för Castellum då villkoren inte är offentliga än. Men jag har helt enkelt utgått ifrån att de ska ta in 10 miljarder och då blir det runt 25% av portföljvärdet som man ska gå in med. Detta ska ske under Q2, vilket borde innebära att detaljerna kommer under maj och pengarna ska in i juni.

I normala fall köper jag nya aktier direkt på morgonen om jag får en utdelning. Kl 09.30 är det nästan alltid tomt på kontot igen. Som en riktig shopoholic. Men nu sitter jag här helt apatisk och låter pengarna samlas på hög.

Men det har väl varit en helt ok rapportsäsong. Även om jag inte alltid förstår börsens rörelser kopplade till rapporterna. Största innehavet Investor har helt klart bra snurr på de noterade bolag som utgör störst del av portföljen med fina rapporter från exempelvis Atlas, ABB och SEB.

Även näst största innehavet Industrivärdens bolag går ok. Bra från de tre största innehaven Sandvik, Handelsbanken (även om inte rapporten togs emot så bra kursmässigt på 1 dags sikt) och Volvo vinstvarnade ju till och med innan rapporten. 

Kindred är ett halvstort innehav i vår portfölj och det var väl inga fantastiska siffror för första kvartalet. Men aktien gick upp över 15% igår på rapportdagen på lite diffusa löften om att se över allt tänkbara möjligheter inklusive ett sälja hela bolaget. 

På sätt och vis bra kanske att jag inte behöver grubbla på vad som är köpvärt just nu med tanke på den slagiga handeln och lite konstiga rörelserna vid vissa rapporter. Problemet är väl att det är långt ifrån säkert att något känns klarare i slutet på maj när jag kan börja köpa igen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.