20 Feb, 2023

3 år sedan raset inleddes

Uppdaterad:
20 Feb, 2023

Idag är det precis tre år sedan den kraftiga börsnedgången i samband med corona inleddes. Att jag beskriver den som kraftig var dels för att den i historiskt mått var ganska stor där storbolagsindex i Stockholm gick ner med 33%, men det som var riktigt unikt var att det gick så väldigt fort med hela den nedgången på bara en månad.

För den som vill leva på sin portfölj är en längre nedgång mycket värre än en snabb. Eftersom risken är att man urholkar portföljen med årliga uttag på kanske 3-5% av ett tidigare belopp som således motsvarar 6-10% av portföljens aktuella värde efter 50% nedgång. Sker dessa uttag under flera år så urholkas värdet på ett sätt som gör att den återhämtning som förhoppningsvis kommer inom några år inte ger full effekt.

Ett tips för er som inte har en blogg att gå tillbaka och läsa gamla inlägg ifrån skulle kunna vara att skriva ner lite tankar vid lite mer dramatiska händelser i er ekonomi. Det kan vara både privatekonomiska händelser och när det går snabbt i någon riktning på börsen. Jag tror man kan lära sig mycket av det, då det är lätt att glömma hur man tänkte för några år sedan. 

En grej jag såg när jag tittade tillbaka på våren 2020 var att rabatten i flera investmentbolag gick upp kraftigt. Det vill säga investmentbolagens aktiekurser gick ner mer än substansvärdet, som även det så klart gick ner i börsnedgången. Jag köpte exempelvis Svolder till strax över 10% rabatt då, vilket ska jämföras med medelvärdet 6% premie de senaste 3 åren. Jag köpte ungefär samtidigt Investor till 25% rabatt vilket ska jämföras med snittet 15% rabatt de 3 senaste åren.

Så om historien upprepar sig så kan det vara värt att hålla lite extra koll på investmentbolag vid framtida snabba nedgångar på börsen. Det är så klart svårt att pricka botten och köpa i exakt rätt tid, men att köpa ett investmentbolag med god historik i en tid när börsen gått ner en bit och rabatten är ovanligt stor ska mycket till om det blir en dålig affär på lång sikt.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.