25 Mar, 2023

Slumpen...

Uppdaterad:
25 Mar, 2023

Jag har några gånger skrivit om hur jag hade turen att komma in billigt på Stockholms bostadsmarknad. Något som i förlängningen gör att vi idag bor i en villa och med rusande räntor har en räntekostnad på obetydligt över 1 000 kr i månaden. 

Nu spelar det så klart inte jättestor roll idag om jag betalade 400 000 kr eller 600 000 kr för den första lägenheten för 20 år sedan. Det viktiga var att jag kom in på marknaden när det fortfarande var helt andra priser. Men det kunde lika gärna slumpat sig som att jag skulle bott i hyresrätt 2003-2006 och vem vet då om och hur jag hade kommit in på bostadsmarknaden. För att inte tala om att det hade kostat mer pengar varje månad dvs ett lägre börssparande under många år.

Det här var alltså mycket av en slump. Det var inte jag som gjorde någon smart analys att en bostad i Stockholm skulle bli en bra investering och räntan skulle vara låg de kommande 18 åren.

Den här typen av slumpgrejer sker hela tiden, några exempel jag har färskt i minnet: 

1. Jag pratade nyligen med en granne som för 1,5 år sedan bytte upp sig rejält när det kommer till bil och tecknade privatleasing. Det hela skedde tydligen väldigt spontant när det var öppet hus på lokala bilhandlaren. De kände sig som han själv uttryckte saken “lite rika med två löner och fick pengar över varje månad, så då kunde de väl unna sig en finare bil”. Nu är frun i huset gravid, bolånet och maten har blivit betydligt dyrare och den där lyxen med en ny bil har även den blivit mycket dyrare än tänkt då leasingkostnaden är beroende av räntan. De kommer så klart överleva ändå, men det lät som de ångrade sig lite nu med facit i hand. Hur deras sparande ser ut har jag ingen aning om, men säg att de sparade 5 000 kr i månaden för 2 år sedan när de kände sig rika och nu istället får plocka ut 2 000 kr i månaden från sitt sparande. Så kan det bli en enorm skillnad på 20 års sikt. 

2. En ytligt bekant köpte en villa i Stockholm på den absoluta toppen vad gäller pris. Hur de fick lånet på banken fattar jag inte eftersom det pratas om att bankerna under flera år räknat med 7% ränta i sina kalkyler, men lånet på två personer är skrämmande nära 10 miljoner och de har rätt vanliga jobb. Nu har jag inte senaste nytt här då jag fick höra om affären lite av en slump när vi träffades genom kompisar när jag var på besök i Stockholm för ungefär ett år sedan. Men som han uttryckte saken så visste de redan då att det skulle bli tufft och de räknade med några tuffa år där alla pengar skulle gå till huset. Troligtvis har väl inte den kalkylen förbättrats åt det mer positiva hållet sedan dess.

Vad jag menar med slump är att dessa personer inte är större idioter än de som köpte hus 2012, då man också tyckte husen var dyra. Men 10 år senare med fin prisutveckling, bra reallöneökning och låg ränta så gick det bra även för den som tog en risk och köpte lite dyrt 2012.

3. En annan kompis förlorade för 1,5 år sedan en budgivning på en villa, men trivs idag ganska bra i sin lågt belånade bostadsrätt. De hade högsta budet och var redo att skriva kontrakt när det plötsligt kom in ett nytt bud 50 000 kr över deras maxtak. Disciplinerat att inte tänka att 75 000 kr hit eller dit kostar inte mycket varje månad med en boränta på 1%, men samtidigt ren slump att den andra budgivaren kom in.

Vad kan vi då lära oss av det här? Jag vet inte riktigt, man måste kanske ta vissa risker i livet ekonomiskt och kan inte alltid räkna med att boräntan ska 4-dubblas det kommande året samtidigt som matpriserna går upp med 20%. För då kan man ju lätt bli väl försiktig. För att inte tala om börsen, den som alltid oroar sig för det kommande raset kommer missa mycket avkastning över tid. Men man måste nog se till att man har såna marginaler att man inte hamnar riktigt i skiten ens om det mest osannolika inträffar.

Jag har själv tagit en del risker genom åren till exempel köpte jag Rysslandsfonder för över 1 miljon i samband med annekteringen av Krim 2014 och lånade pengar för att köpa aktier med min lägenhet som säkerhet när börsen rasade 2008. Men ingen av dessa grejer hade kunnat ställa till det på allvar för mig.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.