5 Jan, 2023

Veckans jobb: Lite reflektioner

Den uppmärksamme läsaren kanske noterade att det inte blev något inlägg med veckans jobb nu i helgen. Jag tog lite paus då det var nyårsafton och räknar med att dra igång igen nu till helgen. Nu har jag inte så många inlägg kvar på lager. Så eventuellt blir det bara ett par inlägg till, men ingen är gladare än jag om ni kan fortsätta fylla på med tips på jobb som jag kan skriva om. Bara att maila mig på bloggmiljonaren@hotmail.com.

Jag tänkte ta tillfället i akt så här mitt i serien och reflektera lite över olika typer av extrajobb genom att dela in de i några kategorier. Inspirationen till detta inlägg fick jag delvis från en Tweet som Utdelningsseglaren skrev. Han slutade jobba ungefär samtidigt som mig och har ett liknande ekonomiskt läge. Jag vet att han läst bloggserien om extrajobb.

Som ni ser är det ju högt och lågt vilket verkligen är en fördel i ett läge där man kan tänka fritt och inte är beroende av att man måste ha ett jobb som drar in x kr per år för att kunna äta och bo. Bor man däremot i Filipstad och jobbar i Wasa knäckebröds fabrik, har en bostad som tappat i värde som inte skulle täcka bolånet om den såldes, har barn som absolut inte vill flytta och byta skola och du precis får pengarna att räcka varje månad är det stor sannolikhet att du jobbar på samma fabrik om ett år, oavsett om du trivs på jobbet eller inte.

Personligen tror jag det kan vara en vettig start att i den här situationen börja med ett fundera på vilken typ av extrajobb man vill ha. För att smalna av det hela lite kring var man ska börja och vad man kanske vill testa.

Timanställd "löneslav"
Hit räknar jag jobb som sitta i kassan på en butik, jobba som röstmottagare eller tentavakt (länk till två inlägg i serien), dela ut tidningar eller servera frukost varannan lördag på ett hotell. Jobb som ofta går att göra i liten omfattning till exempel hoppa in som vikarie vid behov, göra tillfälliga insatser eller ha fast dag i veckan som man jobbar.

- Nackdelen är att timlönen troligtvis är låg och att man är bunden till vissa tider och måste vara på plats. Kan minska frihet, flexibilitet och spontanitet i övriga livet.
- Fördelen är att man troligtvis inte tar med sig jobbet hem, man gör sina timmar och så ramlar lönen in skattad och klar utan bekymmer eller ansvar. Struktur och fasta tider kan så klart både vara en fördel och nackdel beroende på hur man lever "det fria livet" i övrigt.

Timanställd hobbyarbetare
Här tänker jag mig att skillnaden mot ovanstående är att man utgår från en hobby eller intresse som man har. Ett exempel är pubikvärd (länk till inlägg i serien) om man gillar kulturevenemang. Andra exempel skulle kunna vara att man får lite ersättning för engagemang inom en förening som att sitta i styrelsen, vara ledare på sommarläger eller hjälpa nybörjare samtidigt som man själv är aktiv på en mer avancerad nivå.

- Nackdelen kan vara att timersättningen blir lägre då det ses som någon blandning av jobb och hobby. Tex är det svårt att få marknadsmässig lön för att vara ungdomsledare i en idrottsförening.
- Fördelen är att det kan vara roligare än ett rent jobb och att man träffar personer med liknande intressen.

Samhällsnyttigt jobb
Det här skulle kunna vara deltidsbrandman (länk till inlägg i serien), jobba lite extra inom vården för den som tidigare jobbat heltid som sjuksköterska, god man eller extraresurs i skolan. Det vill säga jobb där man får lön men som man minst lika mycket ser som ett sätt att bidra till samhället.

- Nackdelen kan vara att det blir känslomassigt och en del ansvar. Framförallt om man egentligen kanske inte behöver pengarna så kan jag tänka mig att man ibland funderar på om det är värt besväret vid lite tuffare situationer som kan uppstå i samhällsnyttigt jobb.
- Fördelen är så klart att man bidrar och få en belöning utöver pengarna som man kanske egentligen inte behöver fullt ut. Sitta i kassan på ICA när man egentligen inte behöver pengarna kan kännas mindre givande än att veta att man fått en person som höll på att hamna snett och skulle skapa lidande både för sig själv, sin närmaste omgivning och kostnader för samhället att gå ut skolan med godkända betyg och sen få ett jobb.

Fritt eget företagande
Hit räknar jag exemplen vi sett i bloggserien som att sälja bilder och ha biodling. Men även saker jag själv tjänat pengar på sen jag slutade jobba som att blogga och skriva böcker passar in.

- Nackdelen kan vara att det är väldigt osäkert och kan vara svårt att hitta något man kan göra i egen verksamhet som någon är villig att betala för. Att skriva en bok tar tex mycket tid och risken finns att den aldrig blir utgiven.
- Fördelen är att det ofta är mycket fritt och att man gör det i en omfattning som passar en själv. Många gånger kan man ha en unik fördel med en basförsörjning från en passiv inkomst så man har råd att prova osäkra idéer. Det kanske finns personer där ute som skulle kunna skapa en mycket bättre produkt än dig, men det känns för osäkert att ta tjänstledigt och använda de sista sparpengarna för att ge det chansen. Medan du har tid att lägga tre månader på ett osäkert projekt på vinst och förlust. Och blir det inget så lägger du kommande tre månader på något nytt med kunskaperna från första försöket. Och plötsligt så hittar du rätt och något av dessa projekt kanske blir en succé. Och blir det ingen succé så kanske du i alla fall kan tjäna 50 000 kr om året på projektet vilket är en ren bonus och ger dig mycket glädje i livet då baskostnaderna redan är täckta.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.