26 Jan, 2020

Castellum Q4. EPRA Yield 4,43%

Förra veckan rapporterade Castellum bokslutsrapporten med en utdelningshöjning på 6,6%. Från 6,10 kr till 6,50. Förvaltningsresultatet blev stabila 7% tillväxt och en föreslagen höjd utdelning för 22:a året i rad. Castellum är mitt andra största innehav och min bevakning av företaget är med lite extra fokus. Det har inte varit så mycket köp i bolaget snarare sälj och kan tänka mig att sälja mer med tanke på värderingen som den står på idag. Innehavet i Castellum innebär lite mer än 10% av hela min portfölj och jag har varit en nöjd ägare sedan jag började köpa Castellum. Det är ett fint bolag som levererar helt enkelt. Sedan 2009 har Castellum haft en på 7% på förvaltningsresultatet samtidig som kursen gått upp med 18% och substansvärdet 11%ig tillväxt. Jag får inte ihop dagens värdering att börskursen fortsätter att stiga medans förvaltningsresultatet står på 7%, skrev även vid Q2 och Q3 att det började bli dyr, men kursen har fortsatt att stiga. Det är marknaden som bestämmer kursen och det jag kan bestämma för min del är att antingen köpa, behålla eller sälja. Mina tankar med Castellum är att behålla mina aktier, eventuellt till och med sälja lite små poster.

  


*Tabellen är från Castellums bokslut. Antar att börskurs raden är totalavkastning inklusive utdelningar.

 

 

VD-ord från rapporten
Under den närmaste överblickbara tiden ser jag en fortsatt stark marknad där vi befinner oss, med fortsatt stabil hyrestillväxt. Jag ser också att Castellum står starkt på den marknaden. Vi har aldrig haft en större projektportfölj. Vår ledningsorganisation har förstärkts påtagligt under senare år. Och den finansiella ställningen har aldrig varit bättre.Jag ser alltså fram emot det nya decenniet med optimism och är övertygad om att även 2020-talet blir framgångsrikt för Castellum. - VD Henrik Saxborn

 

Nyckeltal (parentes 2018)
Genomsnittlig ränta: 2,0% (2,2%)
Långsiktig Substansvärde EPRA NAV: 195 kr (176 kr)
Förvaltningsresultat EPRA EPS: 10,44 kr (9,65kr) 
Belåningsgrad: 43% (45%)
Nettouthyrning: - 24 Mkr (161)

Värdering (parentes från Q3
Aktien / EPRA NAV: 1,21 (1,05)
EPRA Yield 4,43% (5,02%)
*Beräknad på kursen 235,50

 

 

 

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.