21 Jan, 2019

Gör så här om du vill betala av hela CSN - lånet, 127 757 kr

I mitt förra inlägg fick jag många kommentarer från personer som betalat av hela CSN lånet för att inte ha några fasta månadskostnader. En kommentar jag fick här på bloggen var av Ola som skriver;

"Tog examen 98. Var med i dotcomrallyt vid milennieskiftet. Klev ur börsen 2001 och satt då på en påse pengar och inget att spendera dessa på. Betalade av hela CSN-lånet då. Så länge du har en alternativ investering att göra, så kan det väl vara bra att ha kvar CSN. Men om du känner för att kliva av börsen i den kommande lågkonjunkturen så kan det vara ett bra ställe att stoppa pengarna i."

 

Det var väldigt bra gjort av Ola att göra detta genom att kliva av börsen och betala av hela CSN lånet, men det är inte alltid enkelt att veta när man ska kliva av det eller inte. Om jag skulle velat att betala av mitt CSN lån skulle jag gjort så här istället, för att bli av med lånet rent mentalt och slippa den fasta kostnaden som många har skrivit om. Jag har 127 757 kr i lån och antag att jag skall betala det till CSN, istället för att betala av hela beloppet skulle jag gjort så här.

 

1. Öppnat ett sparkonto med hög ränta och insättningsgaranti. Typ hos Avanza 0,7% rörlig ränta.

2. Sätt in 77 757 kr i sparkontot.

3. Resterande pengarna, som är på 50 000 kr fördela dem på 5 olika aktier. Investor, Castellum, Hufvudstaden, Realty Inc och Coca Cola. Utdelningarna härifrån förs över till sparkontot.

4. Gör så att månadsavgiften för lånet går via autogiro från personkontot och betala av enligt betalplan. I mitt fall 744 kr.

5. Eftersom CSN - lånet betalas från personkontot drar jag av samma belopp från sparkontot till mitt personkonto. Om typ 10 år kommer pengarna på sparkontot att ta slut och då börjar jag betala av genom att sälja aktier.

 

 

Så skulle jag gjort för att få det betalt rent mentalt och skulle nog tjänat på att göra så här än att betala allt på en gång.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.