25 Jun, 2023

Grundpelare nr 1: Låg Belåning

Uppdaterad:
25 Jun, 2023

Mitt motto med sparande och investering grundar sig på 4 pelare. "Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot och Investering i utdelande bolag med låga courtage avgifter. Följer jag det här, kommer jag nå mitt utdelningsmål mycket snabbare och kunna styra min egna tid såsom jag vill ha det, om jag skulle vilja det. Tror att det inträffar inom 10 år och då är jag 53 år gammal. Nedan kommer första pelaren.

Låg Belåning
 

Lån är aldrig bra och de enda lånen som är OK i min mening är Bolån och Studielån. Kreditkortslån eller Blanco lån ska du absolut aldrig ha (jag har aldrig haft någon av dessa). Då lånen har en hög ränta kostar dig som låntagare otroligt mycket. Kortfattat så gör du produkten, resan eller upplevelsen som du köper med lån mycket dyrare. Du betalar först för varan och sedan även för räntekostnaderna. 

Istället för att ta lån, fokusera på att bygga ett sparkapital och sen ”låna” av dig själv. För du kommer ju ändå att bli tvungen att betala högre belopp än om du inte tog lån. Så om du klarar av det så klarar du också av att spara ett eget kapital.

När det gäller bolån och studielån är dessa lån långsiktiga och du är inte tvungen att betala av det så snabbt och de mer fördelaktiga. Lån tagna för 5 år sedan är inte värd lika mycket som idag och såsom inflationen äter upp pengar i sparkonton händer samma sak med bolånet och csn lånet. Just i nuläget minskar de väldigt drastiskt, då inflationen är hög.  Det gäller också att ha en sund amorteringstakt och välja bästa bolåneräntan. Bind inte fast dig med en bank där du har lönekonton eller aktiekonton. Gör en enkel research, jag har exempelvis haft SBAB som bolånebank. Behövs ingen prutning och i de flesta fall, ger de dig bättre ränta. Fortsätt alltid att amortera, då det är din ”säkraste” investering att sänka dina lån.

Mitt bolån finns hos SBAB och jag hade turen att binda lånet till 0,99% (4 år), 1,5 år kvar tills bindningstiden går ut.

CSN lånet har jag kvar trots att jag tog min examen 2006 och jobbat i 16 år. Kan ju betala av hela beloppet, men eftersom lånet är så pass fördelaktigt har jag kvar det. Betalat av lite mer än hälften och har 88 275kr kvar i lån.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.