18 Jan, 2019

Hur ser ditt kreditbetyg ut?

 

Lån är aldrig bra och de enda lånen som är OK i min mening är Bolån och Studielån. Kreditkortslån eller Blanco lån ska du absolut aldrig ha (jag har aldrig haft någon av dessa). Kortfattat så gör du varan som du köper med lån dyrare, för du betalar först för varan och sedan räntekostnaderna. När det gäller bolån och studielån är dessa lån långsiktiga och du är inte tvungen att betala av det så snabbt. Lån tagna för 5 år sedan är inte värd lika mycket idag och såsom inflationen äter upp pengar i sparkonton händer samma sak med bolånet och csn lånet. Samtidigt gäller att ha en sund amorteringstakt och välja eller förhandla fram det bästa bolåneräntan.

 

Det finns en app inom kategorin privatekonomi och där har jag det högsta Kreditbetyget 0,1 med benämningen "Utmärkt", som är ett väldigt gott tecken på att jag är mån om min privatekonomi. I appen finns det några tips och råd för att öka ditt kreditbetyg, som egentligen borde vara självklart för alla;

1. Minska användandet av dina krediter
2. Minska antalet krediter och beloppen
3. Undvik anmärkningar
4. Ha en stadig inkomst.
5. Minska dina skulder
6. Sök inte krediter i onödan
7. Undvik att köpa på avbetaltning.

Mitt enda råd är att undvika krediter helt och hållet. Spara istället till det du vill ha och om du nu redan har en massa krediter så gör du upp en plan på att betala av det. Sätt upp ett mål på att du skall amortera bort dina krediter och skriv ner målet tydligt och bra definierat. Det finns forskning på att ett skriftligt ekonomiskt mål eller ett mål överhuvudtaget som är nedskrivet, ökar chansen att nå målet. Tänk på det.

Nedan är mina krediter och de jag har hos Resurs Bank vet jag inte ens vad det är för några. Antar att någon säljare på typ Bauhaus som lurat i mig för länge sedan. Jag ska i alla fall ta och säga upp det, har nog aldrig utnyttjat krediten. Den andra kediten från Ikano Bank är mitt kreditkort (Preemkortet) som jag använder för att få bonus på mina köp, får cirka 700 kr därifrån. 

Appen heter Kreddy, testa den om du är intresserad på hur du ligger till.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.