16 Aug, 2019

Mitt kreditbetyg "Utmärkt 0,1"

Det finns en app inom kategorin privatekonomi som jag har testat förut. Vill dela med mig mitt betyg som jag får när jag loggade in i appen som heter Kreddy.

Jag har det bästa Kreditbetyget 0,1 med benämningen "Utmärkt", som är ett väldigt gott tecken på att jag är mån om min privatekonomi. Hur tänker jag för att få bästa möjliga privat ekonomin?  Det är via mitt motto; Låg Belåning, Låg konsumtion, Hög Sparkvot och Investering i Utdelande aktier med lågt courtage.

 

 

 

Låg Belåning - Lån är aldrig bra och de enda lånen som är OK i min mening är Bolån och Studielån. Kreditkortslån eller Blanco lån ska du absolut aldrig ha (jag har aldrig haft någon av dessa). Kortfattat så gör du varan som du köper med lån dyrare, för du betalar först för varan och sedan räntekostnaderna. Dessa lån har skyhöga räntor med upp till 20% om inte mer. När det gäller bolån och studielån är dessa lån långsiktiga och du är inte tvungen att betala av det så snabbt. Lån tagna för 5 år sedan är inte värd lika mycket idag och såsom inflationen äter upp pengar i sparkonton händer samma sak med bolånet och csn lånet. Det gäller också att ha en sund amorteringstakt och välja bästa bolåneräntan.


Låg Konsumtion - Handlar om köpbeteendet och konsumtion av varor, tjänster och upplevelser. Ju fler prylar du har hemma kommer inte att göra dig gladare och lyckligare för det. Om du äter lunch ute varje arbetsdag kommer du till slut tröttna på restaurang maten och den kostnaden du betalar kommer inte komma upp till den tillfredställelse nivån som den egentligen borde göra. Om du istället minskar ute ätandet och gör det ibland kommer du belönas med högre tillfredställelse och mer pengar i fickan. Jag försöker i alla fall ha med mig mat minst 2 ggr i veckan.

Varje gång det är mellandagsrea eller rea överhuvudtaget betyder det inte att du måste köpa något. Större andelen som köps under dessa reor hamnar säkert ändå långt in i garderoben och är egentligen onödiga beslut. Du uppskattar det du har om du lever mer minimalistiskt och hållbar konsumtion. Det här är svårare att göra i praktiken än vad det är i teorin då vi lever i en extrem konsumtionssamhälle. Om du strävar mer minimalistisk liv kan du då spara undan mer som du kan investera och tjäna pengar på den uteblivna konsumtionen i slutändan.

Planera din konsumtion rätt och låt leverantörerna verkligen kämpa för dina pengar. Det kan gälla bolån, el, bilköp, mäklare, bensin, kläder, kreditkort, tidningsprenumeration och alla andra prylar som du betalar för. Varje gång du handlar något, så gör du bara en research på vad det kan kosta på andra ställen eller fråga dig själv om du verkligen behöver det. 


Hög Sparkvot - Sparkvoten räknas ut genom (Inkomst - Kostnader) / Inkomst = Sparkvot. Antag att du har en inkomst på 25 000kr, kostnader på 18000 kr och antag att du sparar eller investerar det som blir kvar. Då blir din sparkvot (25000-18000)/25000 = 7000/25000 = 0,28 = 28%. Vår gemensamma sparkvot hemma ligger ungefär på 22%, som är hyfsat bra anser jag. Ju bättre jag presterar med de övre punkterna Låg Belåning och Låg Konsumtion, desto bättre kommer min sparkvot att vara.

Nu koncentrerar jag mig på kostnader än inkomster. Det är alltid enklare att styra sina kostnader än vad det är med sina inkomster, men jag räknar ändå med att få löneförhöjning varje år och det innebär inte att jag kommer öka mina kostnader. Sparkvoten kommer då bli högre för varje år.

 

Investering i utdelande aktier med låga courtage avgifter - Med utdelande aktier menar jag sådana som ger en utdelning varje år och helst med tillväxt, Castellum, Hufvudstaden och Investor exempelvis. Investeringen sker med så få transaktioner som möjligt och håller nere förvaltningskostnaden.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.