5 Aug, 2019

Så gör jag för att hålla förvaltningskostnaden nere på 0,094%

Ett av mina mål för 2019 är att begränsa förvaltningskostnaden till högst 0,15%, förra året låg den på 0,19%.Vid varje transaktion betalar man en courtage avgift som går till nätmäklaren, i mitt fall till Avanza. Den totala avgiften som då uppstår under året är förvaltningskostnaden för hela aktie portföljen. Det gäller också att ha rätt courtage klass eller courtage profil, jag har hos min nätmäklare Avanza klassen "Mini" som passar mig då jag gör små affärer som inte överstiger 15600 kr.   

Nedan har jag ett diagram som det går att klicka på. Där har jag räknat ut vad kostnaden skulle bli om jag fortsatte med mina köp/sälj affärer så som jag gjort hittills under året. Det här är ett återkommande inlägg varje månad för att påminna mig själv om vikten av alla transaktioner som görs. För min del gäller det att minimera antal transaktioner så mycket som möjligt och genom åren har jag lärt mig att göra det. 

Beräkningen är gjord på det totala courtage avgiften jag betalat under året (879 kr) och delar det med antal veckor som gått (30 veckor). Då får jag ett genomsnitt/vecka och det värdet ggr 52. Resultatet dividerar jag med depå storleken på mina aktier, 0,094% ligger min förvaltningskostnad på idag.

En av anledningarna till att min investerings strategi skall vara "Köp och Behåll" är just courtage och spreadkostnaden, som uppstår vid varje transaktion. När du gör en transaktion uppstår en osynlig spread kostnad som finns i priset du köper/säljer en aktie. Därför ska du hålla nere dina transaktioner OM du inte är en duktig trader.

När du köper så måste du alltid "buda" med den högsta kursen än andra köpare för att just den millisekunden genomföra köpet. Det samma gäller när du skall sälja, då måste du alltid buda det lägsta priset för att genomföra transaktionen. Warren Buffet har genom att köpa och behålla sina innehav väldigt väldigt länge undvikit dessa kostnader, som under en längre tidsperspektiv skulle vuxit stora även om det är väldigt små procentenheter för stunden.

 

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.