20 Dec, 2019

Så gör jag med mitt bolån 2 370 780 kr

Riksbanken meddelade igår att den höjer reporäntan 0 procent och prognosen för reporäntan är oförändrad och räntan väntas ligga kvar på noll procent de närmåste åren. 

Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen. Målet för Riksbanken är hålla inflationen, den allmänna prisstegringen, låg och stabil. Riksbanken har preciserat ett mål för inflationen som säger att den årliga förändringen av konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) ska vara 2 procent. Svensk ekonomi har liksom ekonomierna i omvärlden gått in i en fas med lägre tillväxt. 

 

 

 

Vad innebär beslutet för mig och hur agerar jag på det?


För inte så länge sedan hade jag bundit bolånet under 2 år och det var ett bra val så här i efterhand. Annars har jag haft rörlig ränta under en väldigt lång tid tillbaks. Mina tankar om min ränta är att ha en rörlig ränta då jag förmodligen kommer att flytta inom 2-3 år till en större lägenhet. Har mitt bolån hos SBAB där jag slipper att pruta med banken och risken att bli blåst är mindre. Det är inte det bästa men jag kan nog klassa det som medelbra.

 

 

Faktorer som spelar roll på hur du bör tänka är att göra en långsiktig plan och försöka se hur din situation kommer vara om ett par år framåt. Ju säkrare och mer stabilitet du har med inkomst desto mer bör ditt val luta sig mot rörlig ränta. Nu i veckan sålde jag aktier för ungefär 106 000 kr och 90000kr av dessa kommer jag amortera på bolånet. Det är helt enkelt för att jag vill sänka min belåning och skuld. Ju mindre lån desto säkrare ekonomi har man. Att det gått bra i börsen är ju också en faktor till att jag sålt och valt att betala av på lånet. När jag räknar på bostadens belåningsgrad idag är den ungefär på 64%.

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.