19 Nov, 2019

Så gör jag med mitt CSN Lån 120480 kr. Räntan pressas ner ännu mer.

De flesta av oss som studerat och tagit examen i Sverige eller utomlands har nog ett CSN lån i bagaget. Jag har såklart tagit CSN, men inte för att jag behövt göra det för försöjning. Under min studietid jobbade jag deltid som väktare hos Securitas där jag bland annat körde ronderingsbil och var även stationerad väktare. Så jag fick in en del pengar och tog ut CSN lån för den låga räntan. Den del som jag kunde spara investerades i fonder.

Har jag tjänat på det?
 

Ja, det tror jag definitivt att jag gjort. Ett lån äts automatiskt upp av inflationen så som dina pengar görs i ett sparkonto med låg ränta. Mitt examen fick jag 2006 och då hade jag en del kapital som skulle  betalat av lånet, men pengarna investerade istället i aktier och bostadsrätt. Lånet har fått leva vidare sen dess och jag har sett bostadsrätten och aktierna stiga i värde medans CSN ätits upp av inflationen.Nu i veckan kom det nyheter om att CSN ligger kvar på räntan 0,16 procent och räknar sedan med att räntan kommer att pressas nedåt till 0,08 procent år 2021 och 0,05 procent 2022. Läs mer hos SVD. Jag kommer fortsätta att enbart betala minimum som krävs och har gjort så under alla dessa år sedan 2006.

 

Jag kommer nog aldrig att betala av hela lånet på en gång utan betalar enbart det minimum som man måste göra. Det har gått 13 år sedan jag slutade ta CSN och mitt lån  är fortfarande på totalt 120480krSe äldre inlägg från 2013. Grafen nedan är tagen från CSN och simulering är beräknad på 0,2% ränta. År 2032 har jag betalat av hela lånet och det är 26 år efter examen. 
 

 

Hur har ni gjort och tänker göra med era CSN - lån ?

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.