24 Jul, 2019

Så har jag valt min premiepension, som nu är 204 164 kr

Pyramiden symboliserar de olika delarna i pensionssystemet som består av allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension. Hur stora de olika delarna är i din framtida pension, eller om alla delar finns med är individuellt. Eget sparande är till exempel ett frivilligt komplement till den övriga pensionen som du själv avgör om du behöver. (Texten kopierad från Pensionsmyndigheten).

 

Min premiepension är just nu värd 204 164 kr och då är jag 38 år gammal, som ni ser på pyramiden ovan så är det en ganska liten del av den allmänna pensionen. Tjänstepensionen som arbetsgivaren betalar är desto större, se mitt senaste inlägg där den porföljen är värd 479 174 kr. 

Det är väldigt viktigt att följa upp pensionen för det kommer bidra till att jag når mitt mål att kunna leva på mina passiva inkomster i framtiden. Logga in hos pensionsmyndigheten för att se hur du ligger till.

 

 

 

Premiepensions portföljen har i alla fall haft en utveckling på 6,8% snitt per år och det är lite för dåligt med tanke på hur börsen utvecklats senaste 10 åren. Jag har varit ganska så feg med val av fonder och det har varit stundtals en fördelning på 30% räntefonder och 70% aktiefonder. På senare tid har mina val blivit mer mot aktiefonder och nedersta bilden kan ni se min fondfördelning just nu. Tanken är att sakta men säkert minska räntefonddelen och välja 100% aktiefonder. Ungefär 8 år innan pensionsutbetalning kan det vara dags att tänka på riskerna och minska aktiefonderna.

På sidan minpension kan du se en överblick över alla dina pensionsdelar, som premie-, privat-, tjänste- och inkomstpension. Du kan även göra en pensionsprognos över hur din pension kommer vara i framtiden. Logga in där och test det.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.