12 Jul, 2019

Så har jag valt min tjänstepension, som nu är 479 174 kr

Jag har via min arbetsgivare tjänstepensionen ITP1 och väljer fondbolag via Collectum. I tjänstepensionen kan du välja en Traditionell försäkring 50% och Fond försäkring 50% (Fond delen kan du välja som traditionell). Jag har fördelat båda delarna som Traditionell Försäkring hos Alecta som har den lägsta avgiften 0,10% av alla pensionsbolag. Senast jag summerade tjänstepensionen i mars var värdet 420 697 kr, idag ligger det på 479 174 kr. En ökning med 14%.

 

Fond försäkringen har gett bättre avkastning, men jag har valt Traditionell då en del av pensionen blir garanterad. Några andra val som du bör tänka på är om du ska ha med Familjeskydd eller Återbetalningsskydd, där har jag tagit med båda.

Alecta placerar i 60% aktier, 10% fastigheter och 30% räntebärande papper, så det är inte någon högrisk på pensionen direkt. När börsen och fonderna sjunkit lite grann kan jag tänka mig en omplacering och välja Fondförsäkring på 50% av tjänstepensionen hos någon av de övriga bolagen (exempelvis Danica). Så har jag gjort under åren och sedan när det stigit har jag valt tillbaks till Alecta. 

På sidan minpension kan du se en överblick över alla dina pensionsdelar, som premie-, privat-, tjänste- och inkomstpension. Du kan även göra en pensionsprognos över hur din pension kommer vara i framtiden. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.