26 Sep, 2018

Yield on Cost 9 största innehaven

Nyckeltalet Yield on Cost kan användas för att beräkna hur mycket avkastning du får idag på utdelningen mätt mot dina investerade pengar (medelinköpskostnad). Nyckeltalet tar ingen hänsyn till dagens kurs av aktien utan enbart medelinköpskostnaden gentemot utdelningen. En del bloggare sågar den och andra lyfter upp den och jag är en av de som räknar på mit YoC.

 

Nyckeltalet  visar mig hur lyckade mina köp är gjord kontra utdelningstillväxten. Varje gång företaget höjer utdelning, höjs mitt YoC tal och jag ser det som att man sätter in pengar på banken och räntan kan stiga eller sjunka för varje år, förhoppningsvis så stiger det år efter år. Det är exempelvis ingen optimalt mätetal om aktien Hennes&Mauritz YoC skulle beräknats, däremot får Castellum tummen upp. Hennes&Mauritz har varit en väldigt dålig investering senaste 5 åren, men om YoC skulle räknats så skulle det visas högt.

Se en video som illustrerar Yield on Cost klockrent, titta på den så förstår ni det bättre. 

 

 

Mina 9 största innehav och dess Yield on Cost tal.

Yield on Cost = Utdelningen / Medelinköpskostnaden 

Investor     3,54%
Castellum 4,76%
Bravida      2,67%
Hufv            2,67%
J&J               2,92%
Atrium        3,41%
Nordea       7,23%
Holmen       3,04%
Kinnevik      2,97%

 
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.