Laddar TradingView Widget
Laddar annons
12 Feb, 2025

Bankernas Bokslutsrapporter 2024

Uppdaterad:
13 Feb, 2025

Bankerna har rapporterat så blir en liten kort notis kring några av dem. 

Wallenbergarnas SEBs rörelseresultatet kom inpå 46 miljarder (48) vilket omvandlas till 17,51 kr/aktie i vinst (18,20).

Utdelningen föreslås till 8,50 kr/aktie plus en extra utdelning om 3 kr/aktie. Dessutom ska det återköpas aktier. SEB har använt en del till återköp tidigare vilket givet om aktien är lågt värderat är ett smart sätt att ”belöna” aktieägarna.

I rapporten går bl.a. läsa

” Avkastningen på eget kapital om 16,2 procent för helåret 2024 översteg vår långsiktiga strävan om 15 procent. Emellertid var den motsvarande siffran för fjärde kvartalet om 13,2 procent påverkad av sjunkande räntor.”

 2023 låg avkastningen på eget kapital på 17,9 %.

Som det ser ut så kan vinsterna ha toppat ut nu. Det är dock fortsatt så att bank gör goda vinster och belönar sina aktieägare med fina utdelningar. SEB är inget undantag. 

SEB är förutom Wallenbergarnas husbank även mer nischad mot företag än de andra. Vilket om konjunkturen vänder uppåt kan gynna just SEB lite extra om företagsutlåning tar fart igen. 

Lundbergs Handelsbanken visar liknande siffor där rörelseresultat kom in på 35 miljarder (36,3) vilket omvandlas till 13,86 kr/aktie i vinst (14,70)

Avkastningen på eget kapital uppgick till 14,2% (15,6)

Styrelsen föreslår en ordinarie utdelning på 7,50 kronor per aktie (6,50) samt en extra utdelning på 7,50 kronor per aktie (6,50)

Banken själva skriver så här om sig själva:

” Banken särskiljer sig som en av världens stabilaste banker, vilket återspeglas i att ingen annan privatägd bank i världen har en högre sammanvägd kreditrating från de ledande ratinginstituteten. Förklaringen är en lokalt förankrad, långsiktig och kundnära affärsmodell med låg risktolerans som verkar från en finansiell styrkeposition.”

Handelsbanken har haft det lite tuffare av bankerna vilket synts på att deras avkastning på eget kapital en tid varit lägre. Förklaringen är väl i mångt och mycket att de inte var tillräckligt snabba att ställa om till en mer digitaliserad värld. På gott och ont.

Swedbanks resultatet landade in på 34,9 miljarder (34,1) vilket var en ökning från förra året, men med det i åtanke att justerat för sanktionsavgifter det året så hade resultatet varit högre 2023. Per aktie så landade det redovisade resultatet hur som helst på 30,86 kr/aktie i vinst  (30,27).

Avkastning på eget kapital 17,1 % (18,3). Med andra ord en riktigt lönsam bank. Swedbank är den bank som har mest exponering mot svensk bolånemarknad och under nollränte-åren så passade ju många svenskar på att belåna sig för fulla muggar. Det betyder mumma för banken det.

Swedbank skriver bl.a. ”Den globala ekonomin är fortsatt svag. Fallande räntor börjar försiktigt få en positiv påverkan på den ekonomiska utvecklingen, men regionala skillnader växer.”

”Swedbank är ledande på bolån på samtliga hemma-marknader och vi håller positionen i stenhård konkurrens”

Konkurrensen kan man väl ifrågasätta då bankmarknaden är en oligopol-marknad och folk byter ogärna.

Swedbank påannonserade även en ändring av utdelningspolicyn. Något av en återgång till en mer normal situation för banken.

"Vi hade tidigare en policy att 75 procent skulle delas ut. I samband med problemen 2019 (penningtvättshärvan relaterad till Estland) sänkte man det till 50 procent. Nu har vi haft det i fem år och byggt kapital. När vi tittar framåt kan vi inte fortsätta med det i all evighet. Därför har styrelsen valt att gå tillbaka en viss del till en policy om 60-70 procent"

Föreslagen utdelning om 21 kronor och 70 öre per aktie, motsvarande 70 procent av vinsten

Bankkorgen som finns som del i portföljen ger goda utdelningar och beräknat på inköpspris så är det väldigt, väldigt goda utdelningar. 

Tesen är dock att vinsterna härifrån troligen inte växer mer än ekonomin i övrigt. Bankerna värderas nu också ungefär i linje med vad man kan förvänta sig relativt vad de avkastar. Inga som kan handlas under bok nu längre.

Personligen så är bank en bransch som bäst köpes under kriser. Då kan man få dem extra billigt och risken är som lägst samtidigt som potentiell avkastning är som högst. Sådana tider kommer med jämna mellanrum. Nu är det mer i behåll-och-få-utdelningar-läge.   

Vilken bank som är bäst är svårt att säga. Därav korg-tänk.

Förutom SEB, Handelsbanken och Swedbank så ägs även nederländska ING.

ING gjorde en vinst på 2 euro/aktie för 2024 vilket betyder att bolaget nu handlas på ca PE 8, runt PB 1. ING är billigare än de nordiska dito, men det är inte riktigt samma lönsamhet. En avkastning på eget kapital på 13 % för 2024, men man har ju inte kommit lika långt i digitaliseringen i övriga Europa.

Kommer att tänka på att det är näst omöjligt att gå på restaurang i Tyskland utan ”geld”. Något man vänjer sig vid, men jag har också upplevt en arg tysk här i Sverige som fick vredesutbrott p.g.a. det inte gick betala med svenska kontanter i en butik. Han hade ju fullt av kontanter men inget bankkort. 

Ja man undrar ju om det inte gått lite väl långt ibland. Att ha pengar räcker inte längre. Inte ens i valutan som landet säger sig ha. Vad är pengar egentligen? Är bara värt något om någon tar emot dem i utbyte för något annat annars är det bara ett värdelöst plastkort, app på mobilen eller pappersbit.

Påminner mig om att en nätmäklares sajt låg nere en längre stund här om dagen. Vad gör du om all nät och åtkomst till ditt (digitala) sparande försvinner för en lång period? Värt att skänka en tanke.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.