20 Jun, 2024

Bettar på Evolution

Uppdaterad:
20 Jun, 2024

I den marknad vi haft under ett tag nu så är en av de köpvärda aktierna på bevakningslistan Evolution.

Eller som skrevs för ett tag sedan

Det gör att färre och färre saker på bevakningslistan ”blinkar grönt”. I nuläget är det bara 1/5 som är ”gröna”. Jag har ändå försökt hinna med och uppdatera senaste nytt kring bolagen. Det är en tämligen liten andel. Det signalerar i den hemmasnickrade modellen att man ska vara försiktig.

Gjordes ändock köp igår. En av de som är ”gröna” är Evolution. Finns flertalet inlägg att läsa innan om Evolution och min syn på detta bolag. Av någon anledning så reagerade kursen starkt negativt igår. Såvitt jag kan bedöma på ryktespridning, men vem vet.  Mitt antagande kring Evolution och 2024 är en vinst på ca 65 kr/aktie.”

Jag har fortsatt att så smått öka i Evolution. Även om det är en av de redan lite större innehaven så finns utrymme att öka på med några fler andelar.

Evolution har gått från klarhet till klarhet under en längre tid nu. Q1-rapporten som kom för ett tag sedan andades fortsatt optimism. Intäkterna ökade med 17 %. Rörelseresultatet med 15 %. Man fortsätter öka antalet bord och anställda och alla geografiska regioner visade tillväxt. 

Rullande 12-månaders rörelsemarginal på 62,3 % (62,5). Det nämndes att marginalen kommer pressas något p.g.a. investeringar men det kommer enligt prognos leda till ökade intäkter på sikt.

Rörelsemarginal, Källa: Börsdata

Detta bygge får man för tillfället för ca PE 18. EV/EBIT 16. Ca PE 17 framåtsyftande om mitt antagande om vinst faller in. Då har bolaget även bland den starkaste balansräkningen som går att skåda på börsen. 

Visst finns det risker, men i relation till vad som står till buds och prislapparna så är Evolution, enligt mig, en av de få köpvärda där ute. 

Saker kan naturligtvis hända som kan rasa hela bygget. Det har hänt förut i historien och kan hända igen. Därav ska man aldrig lägga alla ägg i samma korg. Enligt min investeringsstrategi. Men så länge man håller sig inom de ramar man satt upp för exponering mot enskilda innehav så är det inte mycket att tveka på. Har man en bevakningslista och föredrar att köpa då pris kontra uppskattat värde är gynnsamt så är får man agera på det.

Några tankar om Evolution?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.