7 Apr, 2024

Bravida och region Skåne

Uppdaterad:
7 Apr, 2024

Inte bra. Region Skånes granskning säger sig visat på fusk med fakturering av Bravida. Bravida har varit anlitade på byggentreprenad och fastighetsdriftsidan. Det har polisanmälts och ramavtal har sagts upp.

Enligt region Skåne så är det både byggentreprenad och fastighetssidan som överfakturerat. Bravida har fakturerat fler timmar än vad arbetarna själva lagt in i systemet. Någon eller några på Bravida har i så fall varit för ivriga att få cashen att rulla in. Inte bra.

Det är inte de återkrävda pengarna i sig eller eventuellt skadestånd som är värst. Det är att region Skåne är antagligen inget undantag bland regioner. Utan de liksom de flesta andra regioner brottas med hur de ska få vården att gå ihop. Arbete finns det gott om för de som verkar inom vården, men inte pengar…

Det är illa. Salta fakturor mot det är inte ett dugg bättre än bidragsfusk. Det är inte bra för Bravidas varumärke i de allmännas medvetande att förknippas med saltade fakturor mot tex vård. 

Komma dragandes med ”alla andra” eller ”dem då” är en barnslig argumentationsteknik i ett försök att relativisera. Det gör inte saker ett dugg bättre om någon annan gör idiotiska saker också. Nu ska det till en presskonferens på måndag så det är bara att hoppas att man tänkt igenom vad man kommer gå ut med. Naturligtvis inte relativisera i alla fall, men det ska bli intressant att höra hur man tar sig an det.

Bravida ägs av en hel del institutionellt kapital så inte alls förvånad att många drog öronen åt sig och vi fick se snabbt fall på kursen. När alla ska ut. Det är heller inte omöjligt att kursen ska ned mer för fondförvaltare vill inte hålla i aktier i ett bolag som skor sig oetiskt. Det är oetiskt att sko sig på t.ex. vården. Så vitt man hör, vårdpersonal som sliter samtidigt som det hela tiden för höras att inga pengar finns och neddragningar måste till och då dyker det upp något sådant här i debatten också. Att man har cookie-klickar fakturor gentemot regionen på något eller några av Bravidas kontor. Inte bra PR.

Nu är kursen nere på nivåer då jag var intresserad köpare i bolaget. Den senaste tidens uppgång är borta. Det kan innebära köpläge med ett lite längre tidsperspektiv i åtanke, MEN. Man ska inte rusa hur som helt heller. Det är skillnad på allmänna börsnedgångar liksom branschspecifika som har konjukturella orsaker och de som är bolagsspecifika. Det brukar sällan vara lika bråttom då. Själv vill jag veta mer innan jag agerar på detta. Vare sig rusa åt ena eller andra hållet.

Det hela får mig att tänka på ett Buffett citat.

”If you lose money for the firm I will be understanding. If you lose reputation I will be ruthless.”

Ser fram emot att höra mer på måndag.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.