25 Dec, 2023

Dags för Öresund att göra revansch?

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Ett bolag som underpresterat de senaste åren och därför rönt ljumt intresse från Mr Market är investmentbolaget Öresund. Kanske börjar det se intressantare ut framöver?

Öresund har underpresterat de senaste fem åren, avkastat på som index de senaste 10 och överpresterat på längre sikt. Scandi Standard (ca 12 % av substansvärdet), Catena Media (ca 2 %) och Ovzon (ca 2 %) har varit problemfyllda.

Om några dagar kan Ovzon3, den första egna satelliten, skjutas upp från Cape Canaveral och med den förhoppningarna om att bolaget ska bli lönsamt. Aktiekursutvecklingen har inte varit positiv över tid och bolaget värderas nu till lika med det egna kapitalet. Nyemission eller vinst framöver? Ovzon får ses som en joker. Även Catena Media får ses som en joker. Bolaget handlas nu motsvarande PS 1 och har heller inte glatt Mr Market. 

Scandi Standard verkar dock nu efter två svåra år fått ordning på verksamheten. Marginalerna har vänt upp igen och rullande 12-månaders visade på 3,5 % i rörelsemarginal. Tillbaka på 2020 års nivåer. Med en nu högre försäljning så landar då rullande vinst på 4 kr/aktie vilket ger ett PE på ca 14 och PS på ca 0,3. Gott så. Då den långsiktiga trenden verkar vara en fördubbling av försäljningen var 10:e år så ter det sig som ett ok pris. Dock är vinsten högst volatil p.g.a. marginaler upp och ner olika år.

Vad annat ”spännande” då. Ja man har köpt på sig bank. SEB (ca 6 %) och Handelsbanken (ca 5 %) vilket är fullt förståeligt om man gillar utdelningar. Bank gör fin, fina vinster nu och utdelningarna förväntas bli detsamma. Bank brukar kunna dela ut bra och så länge vi inte får sådana där osunda noll eller minusräntor igen (vilket jag hoppas var ett obskyrt engångsinslag i historien) bör man kunna kapitalisera på det mesta även i framtiden. Dock så är jag själv förespråkare för att lagom exponering alltid är bäst och med sina 11 % i bank så får det väl sägas vara det. 

En gammal trotjänare annars i Öresund är Bilia (ca 29 %). Med sin servicedel är det ofta en stabil verksamhet. Oro har funnits för vad elbilar ska göra med branschen då de i teorin inte ska behöva lika mycket service. Dock verkar det mesta tyda på att saker går lätt sönder där med och reperationer som service ter sig dyrare. Så ja, Bilia verkar kunna fortsätta frodas. Bilia är också av tradition en högutdelare. 2020 fick man ställa in utdelningen från verksamhetsåret 2019, men annars så har det tickat på. Idag motsvarar nyss tagna utdelningar en direktavkastning på ca 6,6 %. PE-talet är 12 och PS på ca 0,3. Även här är försäljningsutvecklingen en fördubbling vart 10:e år så prislappen ser ok ut.

Volvo som man nyligen tagit in och Tele2 förväntas också dela ut fina pengar. 

Bahnhof (ca 6 %), bredbandsbolaget, har visat sig vara mer snabbväxande och ser också ut att ligga på rimlig värdering. Ca 5 % direktavkastning och med ett PE-tal på ca 20.

BioArtic (ca 5 %) med sitt fokus på behandlingar och diagnostik för sjukdomar, såsom Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom, samt ALS, får ses som en nisch för sig. Vågar inte uttala mig så mycket faktiskt.

Naturligtvis finns också lite fastighetsexponering via Stenhus Fastigheter (ca 7 %). Likt många andra fastighetsbolag värderat till en bit under substansen

Sammantaget så får man via Öresund en ganska bred mix, men med en bas av bolag som ter sig vara bra utdelare. Portföljen saknar dock inte ”jokrar” vare sig det gäller rymden, internet eller medicin.

Dags för Öresund att göra revansch?
Källa: ibindex

I skrivande stund betalar man dock en premie på ca  4 % på portföljen. Vilket kan tyckas aningen för dyrt. I alla fall när man är van vid att enbart köpa investmentbolag när de går att få till rabatt, men å andra sidan ter sig innehaven i sig inte så dyra. Det går lätt se att i ett lite gladare marknadsklimat kan denna i mångt och mycket midcap portfölj få lite högre värderingar. Dock är det inget som måste till för att vara intressant investeringscase. Öresund har en vana att skicka vidare sina utdelningar för att slippa bolagsskatt. Det gör att bolaget är en intressant placering för den som vill inkassera utdelningar. I princip samlar Öresund ihop utdelningar från diverse håll och skickar dem vidare till ägarna. Samtidigt som man ”kryddar” portföljen med lite ”jokrar”. 

Lundberg har varit en favorit att öka i under delar av 2023 men nu lutar det mer åt att den rollen kan tas över av Öresund. I alla fall så här i slutet av 2023 och början av 2024.

Vad är dina tankar kring Öresund?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.