15 Oct, 2023

Hetty Green - Häxa eller drottning av Wall-street?

Uppdaterad:
15 Oct, 2023

Lite mer grävande och låt oss lyfta fram ännu en intressant investeringsguru som kanske inte är till allmän kännedom. Denna gång förflyttar vi oss tillbaka till det amerikanska 1800-talet. En tid då män totalt dominerade finansvärlden. 

Där hittar vi Henrietta Green, mer känd som "Hetty" Green, som var banbrytande och utmanade den tidens konventioner, samlade en enorm förmögenhet och kom att kallas “världens rikaste kvinna.”

Hetty Green föddes 1834 i Massachusetts. Hon hade turen att växa upp i en förmögen familj. Det sägs att redan från tidig ålder visade Hetty intresse och talang för ekonomi och finans. Hon lärde sig snart hur man handlade med aktier och obligationer även om det inte var vanligt för kvinnor på denna tid att göra så.

Hon gjorde redan tidigt en rad vinstgivande investeringar. Redan vid 31 års ålder, är 1865, hade hon ackumulerat en betydande förmögenhet.

Vid Hettys giftermål med sin make 1867 gjordes det upp att hon skulle behålla och sköta sin egen ekonomi och förmögenhet. Det visade sig vara ett mycket klokt val eftersom maken, trots han var miljonär vid giftermålet, snart var bankrutt p.g.a. flärd och lyxigt leverne och gjorde konkurs 1885. Samma år separerade de då Hetty vägrade betala av makens skulder. 

Hetty Green var känd för sin försiktiga inställning till investeringar. Hon undvek spekulativa affärer och föredrog istället att satsa på säkra och konservativa investeringar som obligationer och fastigheter. Grunden i det hela ska ha varit noggranna efterforskningar och analyser för att hålla nere risken. Vilket gjorde att hon sällan förlorade pengar på sina affärer. Med andra ord, lite: Se upp för nedsidan så tar uppsidan hand om sig själv-tänk. 

En annan aspekt som gjorde Hetty Green unik var hennes sparsamhet och förmågan att leva ett mycket enkelt liv, även när hennes förmögenhet växte. Hon var känd för att klä sig i enkla kläder och undvek extravaganser. Detta något hon fått med sig under sin uppväxt. Hon stack ut på så sätt att den enkla, ofta mörka, strikta, klädseln, gav henne namnet ”Witch of Wall-Street” av vissa. Detta kontrasterade starkt med de andra stora finansfigurerna i hennes tid, som ofta levde i överflöd och lyx.

Hetty Green var också känd för att vara en filantrop. Trots sitt rykte som affärskvinna, donerade hon betydande summor till välgörenhet och stödde olika samhällsprojekt. Hon var särskilt intresserad av att stödja sjukvård och utbildning.

Hon dog 1916, men Henrietta "Hetty" Green, även på sin tid kallad finansvärldens drottning, är över 100 år senare fortfarande en legendarisk gestalt i historien om finansgurus.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.