9 Jul, 2024

Öresund Q2 2024

Uppdaterad:
9 Jul, 2024

Ingen historisk återblick på Öresund utan går direkt till senaste rapporten för noteringar.

För H1 rapporterade man att substansvärdet steg med 10,7 % så rapporterat substansvärde landar på 110 kr/aktie.

Öresund har i princip en portfölj av noterade innehav. Bilia, Scandi Standard och Bahnhof utgör de största och utgör drygt halva substansen.

Idag värderas de till

Bilia PE 16, PS 0,35

Scandi Standard PE 18, PS 0,4

Bahnhof PE 26, PS 3

I mina ögon är det en ganska så ”full” värdering d.v.s. det är ingen rabatt i relation till de multiplar man brukar se över lång tid i de innehaven.

Öresund självt (innan dagens börsöppning) handlas även till en premie, ca 13 % premie. Förenklat så får du alltså ovanstående bolag till priset ovan fast 13 % dyrare. Så när andra betalar PE 16 för Bahnhof betalar du istället PE 18 om köp görs via Öresund. Några fåtal procentenheters premie är inte helt ovanligt på Öresund över tid, men man vill  naturligtvis knipa aktierna med så lite premie som möjligt. Personligen gärna billigare.

Från brödtexten tyckte jag detta var extra intressant denna gång. 

” i flera fall, inklusive Sverige, har centralbankerna även börjat att sänka räntan. Än viktigare är dock marknadens stora intresse för tillväxtteman som till exempel AI-chips eller här hemma i Skandinavien för Novo Nordisks viktminskningsmedicin.”

” Handelshinder mellan länder är snarare på väg upp än ned. Cykliskt är inflationen på väg ned på grund av något svagare konjunktur men strukturellt verkar inflationen snarare bita sig fast vilket gör att fallet för inflation går långsammare än många hoppats på. Kärninflationen, exklusive mat och energi, är fortfarande drygt 3 procent i USA vilket den amerikanska centralbanken anser är lite för högt och därför har de signalerat att man troligtvis skjuter på att börja sänka räntan mot slutet av året.”

Vi har en ganska smal uppgång på amerikanska börsen där tech-jättarna dragit iväg stort.

För drygt två år sedan var värderingen på några bolag där; Apple PE 22, Alphabet PE 20, Microsoft PE 27, Netflix PE 17.

Idag värderas motsvarande Apple PE 35, Alphabet PE 29, Microsoft PE 40, Netflix PE 48.

Det har varit mumma för portföljutvecklingen att vara exponerad en del mot dessa giganter.

Det stora namnet annars är Nvidia med ett PE tal på 75.

Tillbaka till Öresund. De större köp under H1 man gjort var i Scandic Hotels, Ericsson (nytt) och Securitas. Försäljningar skedde i Tele2 och BioArtic.

Som jag skrivit om tidigare. 

” Just utdelningarna är något som kännetecknar många av Öresunds innehav. De ger goda utdelningar och Öresund fungerar som en aggregator för dem för att sedan dela dem vidare. Det gör att avkastningen från Öresund inte främst kommer från substansvärdetillväxt utan från just utdelningarna.”

Det knallar på, men som mycket annat just nu så är det inte riktigt läge att fylla på, än. Det får tuffa på dock.

Bill Nygren uttrycker det bra med orden “What goes up… keeps going up. But we arent buing it.”

Är man momentum-investerare köper man naturligtvis det som går upp baserat på att det går upp, men är man mer värdeorienterad tenderar man köpa först då andra parametrar slår in. Detta för att “värde” kontra “pris” är köpsignalen.  

Det som är så bra med aktier är att alla kan tjäna pengar. Med olika strategier. Det är inte som lotteri där de flesta förlorar sin insats. Börsen är riggad till fördel, över tid, till alla. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.