17 Apr, 2024

Platzer Q1 2024

Uppdaterad:
17 Apr, 2024

Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Platzer brukar vara bland de tidiga att rapportera. Därav extra intressant som temperaturmätare.

Om Göteborg är Sveriges framsida eller baksida beror kanske på perspektiv, men generellt en trevlig stad att besöka är det i alla fall. Mycket av svensk export och import går också via Göteborg och därtill hyser det storbolag så som Volvo och SKF.

Platzer är ett av de större fastighetsbolagen i Göteborg. Grundades på 60-talet och har därmed hängt med ett tag. På börsen har man varit sedan 2013 så det finns även en hyfsad historik som noterat bolag.

2023 visade ju på minskat förvaltningsresultat. Där naturligtvis finansnettot var den stora boven. Hur börjar då 2024?

Hyresintäkter upp 15 %, driftöverskottet ökade också och slutligen förvaltningsresultatet upp 5 %. Så har vi passerat botten nu?  Ökningen är inte helt och håller organiskt. En del köp bidrar, men rensat för det så ser det i alla fall inte dystert ut längre.

Snitträntan på 4,2 % är ju långt ifrån de glada dagarnas ränta, men det ser ut som man kan hantera det. Snitträntan var densamma vid förra rapporttillfället så ränteökningarna på lånemassan verkar avtagit där med.

En liten nedskrivning på fastigheter men ändrade inte värdet i stort. Substansen redovisas nu på ca 121 kr/aktie (129). Samma som förra rapporten.

Både inom industri som logistiksidan liksom kontor så andas bolaget positivism. Man ser en ljus framtid. Eller som VD uttrycker det:

”Det råder fortsatt generell brist på byggbar industri- och logistikmark i Göteborg och vakansgraden är under 3 %. Mot denna bakgrund är det naturligtvis glädjande att vi har ytterligare byggrätter på 100 000 kvm i Arendal att arbeta med. Närheten till Skandinaviens största hamn, En bra inledning på året med fortsatt ökning av våra hyresintäkter och driftsöverskott samt positiv nettouthyrning. Vårt affärsområde industri och logistik bidrar tydligt till vår affär genom 22 000 kvm i nya uthyrningar. Volvobolagen, batterifabriken och ett internationellt ledande kluster för grön omställning och elektrifiering av transportsektorn bidrar till lägets attraktivitet.”

Nu är det en VDs jobb att andas framtidshopp, men jag tror faktiskt inte hon har så fel. 

Som vanligt så avspeglar det sig i kurser innan det avspeglar sig i fundamenta. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.