4 Jan, 2024

Portföljens topp 5

Uppdaterad:
25 Jan, 2024

Det här blir ett copycat inlägg av eminenta bloggarkollegan ”Sofokles” inlägg. Iden att notera ned sina fem största innehav är god. Man har naturligtvis koll på de aktuella, men när åren går så kommer detta naturligtvis ändras. Noteringar om detta är inte alls dumt då. Vad passar då inte bättre än efter nyårsskifte göra en notering?

Med en diversifierad portfölj är innehaven många, men det är inte lika viktat så när det kommer till kritan så är det ändå några innehav som har störst betydelse. Vare sig det är många eller få inlägg om dem.

Topplaceringarna är svåra att ändra på. Det kommer inte av sig själv på en gång genom nysparande. För det brukar det krävas att något dramatisk sker med innehav alternativt att stora köp och sälj görs. Något som nästan aldrig sker.

När jag dristar mig summera så visar det sig att topp fem utgör 48 % av aktieportföljen i skrivande stund. Självklart sätter det sitt avtryck. Oavsett nysparande under 2024 så hur de kommer utveckla sig sätter mycket av trenden för den egna avkastningen. Oavsett vad för nya innehav som tas in så lär de inte vara av den magnituden att de redan från 2024 kan avgöra. Det händer naturligtvis att över tid sker det ändringar i toppskiktet. Inte minst för att portföljreglerna säger att väl ”fullt” i ett innehav så ökas det inte mer. Efter det så tar hur innehavet utvecklas över taktpinnen. Även om vad ”fullt” är kan justeras över tid så är det i regel små ändringar. Det händer att innehav ”klassas” upp eller ned men det är oftast inte mer än med något steg eller två i taget.

Så till topp 5.

 

Berkshire Hathaway

Bör inte krävas någon närmre presentation och har väl legat i topp jag vet inte hur länge. Enligt mig bland det mest riskminimerande men ändå avkastande som man kan äga över tid. Vidhåller den åsikten. Det enda jag gör är att då jag tycker tillfälle ges öka något lite. Den stora bulken hålls sedan gammalt i vanlig depå så ger inga skatteeffekter i nuläget oavsett ränteläge men har en liten slatt i ISK utifall att något snabbt dyker upp som kräver att man skalar av aktier. Livet har sina svängningar och man bör inte vara mentalt låst till att allt alltid går enligt sin egen plan. Någon gång i livet kanske jag skänker bort dem till efterkommande. Eller så hamnar jag i en sits där jag vill göra något och är beredd att betala/kvitta skatt för det. Vem vet.

 

Evolution

Beroende på sentiment så fightas Evolution med Investor om andra platsen. Har funnits sedan ett bra tag med nu och har haft en fantastisk utveckling. Är ett väldigt omskrivet bolag och nyckeltalen och utvecklingen är näst intill sjuka så inte så mycket att orda om. Just nu är det ett PE-tal på 22. 

 

Investor

When in doubt buy Investor. 

 

Alphabet

Gillade att köpa och allokera in pengar till Alphabet då det var mindre populärt och ”kraschen” var här. P.g.a. många goda kvaliteer med bolaget gick det, enligt portföljreglerna, också gå in med relativt mycket och det betalade sig i efterföljande eufori. Lägg till dollarförstärkning, populär sektor m.m. Ja det har gett sina avtyck och gått relativt fort. Idag värderas bolaget till PE 27. Vilket inte riktigt är i min köpzon, men det tuffar på och får fortsätta göra det. 

 

Industrivärden

Vid årsskiftet var AQ Group nummer fem så trodde faktiskt det skulle bli en notering kring det bolaget, men såg nu att Industrivärden än en gång gick om. AQ-Groups placering beror mycket på att det var ett bolag man länge kunde köpa på relativt låga multiplar fast det har både en fantastisk historia som nyckeltal. Nu verkar det dock som Mr Market uppskattar bolaget mer i kombination med en kraftig vinstökning. Så som det brukar bli. 

Till Industrivärden dock, som också är ett gammalt innehav. I dagens klimat är det knappt någon rabatt på innehav, men jag minns år då det var standard att många av investmentbolagen såldes till 20-30 % rabatt och mer. Sedan fanns det en kort period också då de såldes till aldrig förr sedda premiumvärderingar. Min syn på det är att investmentbolag är vad man kan säga ”dopade”. När sentimentet är gott så krymper rabatterna och i eufori-faser kan de tom som grupp gå till premium. När det är dåligt så sjunker inte bara värdet på de underliggande innehaven utan det är också så att rabatterna på investmentbolaget ökar. Därav är det väldigt smidigt att lägga in en och annan extra krona på investmentbolag då dåliga tider är här och krascher materialiseras. Man får så mycket ”gratis”.

 

Det var mina topp 5.

Vilka är dina?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.