7 Apr, 2023

Vår i luften

Uppdaterad:
7 Apr, 2023

Vedhantering, småfågelljud, tjädertuppar och utdelningar som trillar in. Allt hör våren till. Det varierar hur fort vintern släpper, men till slut gör den det. Samma med börshumör och aktiemarknaden. Allt följer en rytm. 

Det går alltid diskutera vad och var man t.ex. ska plantera träd för maximal avkastning, men man kommer inte ifrån att den stora skillnaden huruvida man har ved sen eller ej är om man ens planterat några. 

Alla plantor kommer inte klara sig genom gallringarna. En del kommer växa sig väldigt stora och majestätiska.  När de väl kommit upp i en viss omfång kommer de troligen fortsätta växa medan mycket annat som kommer upp gallras ur med jämna mellanrum. Ibland kan dock naturkrafter även ta några av de stora. Det hör till, men på det stora hela så kommer skogen troligen växa och må gott.

Som alla förstår så är ovanstående inte bara en betraktelse utan också en metafor för aktiesparande. 

Vad det gäller det egna aktiesparande så har utdelningar börjat trilla in. 4 av 10 på bevakningslistan är ”gröna” så det finns en del i alla fall. Utdelningar återinvesteras i blandade innehav. Som vanligt så är jag en nettoköpare av aktier. Som vanligt försöker jag lägga pengarna där jag tycker mig få lite mer för pengarna, samtidigt som jag försöker hålla en viss balans. Jag har även ”nivåer” där jag inte pyntar in mer för att undvika att exponera mig för mycket i ett specifikt bolag, oavsett pris.

Misstänker att de flesta nu har fått se sin avkastningskurva återgå till det som gällde innan turbulensen 2022. Mitt i det hela kan man tycka det är förskräckligt och tar tid, men i retrospektiv är alla turbulenta tider relativt korta. Hittills har alla dylika turbulenta tider varit alldeles förträffliga tider att öka sitt aktiesparande i. Det är tider av eufori som är de farliga. Som alltid kan du inte veta vilka bolag eller vilka branscher som vänder var och när, men ner och upp och upp och ner går det.

Som jag skrev en annan gång.

”Mängden aktiesparare i Sverige har öka explosionsartat sedan stimulanser utan dess like påbörjades under corona-pandemin.”

Kanske har en del nu lämnat, men de som håller i har förhoppningsvis lärt sig att det kan vara blandad kompott. Precis som april-väder. Det kan vara solsken. Det kan snöa. Det kan storma. Långsiktigt vet vi dock att årstiderna kommer och går. Långsiktig avkastningen hänger heller inte på väder enskilda dagar utan att man håller i och jobbar på under alla årets månader.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.