Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Nytt jobb? -- Behöver lite råd från er... 26% löneökning

Förra året fick jag besked om att jag skulle få ett "erbjudande"  eller rättare sagt bli uppsagd. Erbjudandet består av 12 månaders lön förutsatt att jobbar fram till 2016-05-31. Se mer på http://sparaklokt.blogspot.se/2015/03/avgangsvederlag-med-12-manadsloner....

Nu är det så att jag ska på intervju imorgon i ett börsnoterat företag. Jag vill gärna jobba där efter sommaren så att jag kan få mitt avgångsvederal och sökte bara jobbet för att det skulle vara intressant att se om jag skulle bli kallad till en intervju, Först var det en rekryterings bolag som hyr ut mig till det här börsnoterade bolaget som jag sökte jobb hos (blandade ihop dagarna så jag missade intervju dagen, fick ändå komma den dagen som jag hade skrivit i min kalender). Intervjun gick bra och jag drog till med en löneanspråk som är 26% högre än det jag har idag. Jag vart förvånad att jag ens fick komma på intervjun, mitt personliga brev och CV var ihopskrapat på 15 minuter, sedan mailade jag iväg den och skickade sms till honom. Han ringde upp mig efter 1 timma :).

Rekryteraren hörde aldrig av sig utan bolagets chef ringde upp mig och sa att han fått uppgifter från rekryteringsföretag. Chefen sa att jag kan vara aktuell för ett annat jobb. 

Nu är frågan, hur ska jag formulera mig om att jag vill börja efter sommaren. Ska jag nämna att jag har ett incitament med avgångsvederlag som jag fått tidigare eller ska jag säga att jag fick det nu. Jag vill inte gå miste om avgångsvederlaget samtidigt som jag egentligen vill börja där. Det skulle vara klockrent om jag fick börja i augusti. Deras respns kan ju vara att de säger, varför söker du jobb när du ändå ska tacka nej till det.

Hoppas ni förstod min fråga, skrev kanske otydligt. Min starka sida är inte direkt att skriva och formulera så bra....

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Jag gick frivilligt under varsel och fick betald lön i 6månader. Hade redan sökt ett annat jobb och de sket fullständigt i att jag fick dubbellön. På pappret ser det ut som om man har två jobb (och får skatta därefter). Jag bara sa till min nuvarande chef att jag gick frivilligt och att jag kommer få betalt av förra företaget fram till nyår. Chefen svarade "grattis" och sen var det inget mer med det. :)
Jag tror den nya chefen vill ha dig för din kompetens och inte ser det som en välgörenhet, därav struntar dom nog i att du har dubbellön. Så riv av plåstret och dra upp det under någon intervju. :)

Sparaklokt's picture
212
562
46
0
Sparaklokt

Jag menade hur jag ska lägga upp det att jag kan börja efter 31 Maj. De kan ju undra varför jag sådana fall söker jobbet redan nu.

 

guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

En årslön är svår att tacka nej till, det förstår jag. Jag fick lön i ett halvår och fick då gå på dagen. Jag njöt som fasen i ett halvår under sommarmånaderna. För din del beror det ju helt på om du får jobbet eller inte. Avvakta någon intervju till och känn lite på dem, du har ju inga skyldigheter att tala om att du har en "fallskärm".

Säg så här:

Jag är beredd att arbeta från den 31 maj 2016 och ett halvår framåt för "50%" av lönen om ni väljer att satsa på mig trots att jag inte kan starta förrens i vår 2016. Det borde nog den nya chefen iaf tänka över...

Om du går från 30-40 tkr (lätt räkne ex)

1 juni-30 nov - 20*6=120 tkr + 30*6=180 tkr = 300tkr

1 dec - 31 maj - 30*6=180 tkr + 40*6 = 240 tkr

Han får en låg initial kostnad, du kan arbeta kvartills den 31 maj 2016 och du får säkert tillräkligt med pengar för att ha råd att både äta och köpa lite fina papper!

 

 

Sparaklokt's picture
212
562
46
0
Sparaklokt

Nja jag kommer inte att jobba för halva lönen, då hittar jag ett annat jobb där jag har 2 löner i 12 månader framåt. Om det är så att jag inte hittar något jobb, så softar jag det året. Jobbar aldrig för hälften av lönen. 

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Nu kanske jag inte svarar direkt på din fråga och kanske har du dessutom redan koll på det här? Hur som helst, vad gäller avångsvederlag vid uppsägning så är det viktigt att det i avtalet framgår att lönen/avgångsvederlaget ska vara avräkningsfritt.

Rent konkret innebär detta då att du har rätt till lönen även om du tar ett nytt arbete. Står inte detta med i ditt uppsägningsavtal har arbetsgivaren rätt att göra avdrag för motsvarande din nya lön (max ner till 0 naturligtvis, du kan aldrig bli skyldig pengar). Mao, var noggran med att detta står med i ditt uppsägningsavtal för annars riskerar du tråkigheter.

Om jag ska försöka besvara din fråga kring upplägg för att du kan börja först t ex 1:a juni så kan du ju alltid hävda att uppsägningstiden är så lång alternativt (om det är en närliggande bransch du sökt jobb inom) att du har karens vilket inte är en ovanlig formulering i många anställningsavtal (givetvis mot ersättning). Ett annat alternativ är naturligtvis att säga sanningen (eller iaf delar av den), dvs jag har blivit uppsagd och får ett avgångsvederlag förutsatt att jag arbetar till den 31:a maj. De flesta arbetsgivare bryr sig inte ett dugg om att du får dubbelt betalt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar