Sparaklokt
Likes
212
Antal inlägg
555
Följare
46
Medaljer
0
Om användaren
36 - årig oberoende privatsparare, som har ett genuint intresse för finans, ekonomi och aktier. Ogillar finansbranschens girighet och därför försöker jag sparaklokt. Målet är att delvis eller helt leva på mina passiva inkomster i form av utdelningar, som är uppnått till 12% just nu.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Yield on Cost --- Bra nyckeltal eller?

Yield on Cost är det ett användbart nyckeltal eller inte? En del bloggare sågar den och andra lyfter upp den. Jag är i alla fall en som gillar nyckeltalet otroligt mycket.  Nyckeltalet YoC används för att beräkna hur mycket avkastning du får idag på utdelningen mätt mot dina inköpspriser på aktien. Nyckeltalet tar ingen hänsyn till dagens kurs av aktien utan enbart snittkursen på dina köp. Det visar helt enkelt hur väl dina köp är gjorda kontra utdelningen och utdelningstillväxten. Jag ser det som att man sätter in pengar i banken och räntan (Yield on Cost) kan stiga eller sjunka för varje år. Ta exempelvis Nordea som just idag ligger på kursen 98,20 kr. Om jag köper den idag så ligger utdelningen på 5,72 kr

YoC 2015 = Utdelningen / Inköpspriset = 5,8 %

Vi antar att utdelningen höjs till 6,3 kr nästa år och gör samma beräkning på det så blir vårt YoC =  6,4 % 

En video som illustrerar Yield on Cost klockrent ---->https://www.youtube.com/watch?v=cw979PB0A3Q

Vad tycker Nörden, Investerarfys, VtF, Ekonomiblogg, PerPenning om nyckeltalet?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

YoC känns som ett onödigt nyckeltal. 

Nyckeltalet blir lätt en "biaser" där den bekräftar personens investering genom att öka år efter år och fortsätta printa intrycket av en väl genomförd investering.

Men i mina ögon är det kontraproduktivt, Den bästa investering är nödvändigtvis inte att behålla bolaget som var bra för 5 eller 10 år sedan.

Eller lite enklare förklara.

Aktieportföljen borde bedömas i realtid och inte på ett 5-10 år gamlat nyckeltal.

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Håller med PF här.

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Jag håller också med om att YoC är ett onödigt nyckeltal. Pengar har alltid ett nuvärde och tycker att det är vettigare att se vad man får i den kommande framtiden. YoC tar också inte hänsyn till inflation, vilket gör det lite skevt. Efter 70 och 80-talet så hade YoC varit enorm. Tror inte det är någon som använder det uttrycket för en fastighet eller sin bostad som man i dagsläget hyr ut för x antal tusen idag om man köpte den för några hundratusen på 70-talet. På samma sätt så tycker jag inte att YoC är lämplig. Men ändå intressant nyckeltal för att tänka på att bolaget ska ge tillbaka till en själv som aktieägare.

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Bra nyckeltal om man ska håna andra. Annars är det inte så vettigt. ;)

Sparaklokt's picture
212
562
46
0
Sparaklokt

Jag ser att majoriteten här tycker att nyckeltalet är onödig, men jag står fast och gillar YoC. Däremot förstår jag PF och IF resonemang. I framtida inlägg kommer jag att redovisa mina YoC tal.

 

 

Projectedflow's picture
101
97
30
0
Projectedflow

#6 Vad tycker du att du får ut av YoC som gör att nyckeltalet är nödvändigt/användbart?

guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

YoC ska väl inte ses som ett nyckeltal. Det säger ju egentligen bara vad en tidigare investering Yieldar i löpande utdelning. Om inte bolaget höjer utdelningen löpande så "fastnar" ju inkomsten lite men om investeringen ökar utd likt castellum med 8-10% per år så är det en fin motor i en utdelningsportfölj. Köp mer när det kraschar och hoppas att din aktie är en aristokrat i sammanhanget och bibehåller eller ökar utdelningen även i svårare tider.

Har själv funderat på Fortum. Skulle den komma ner mot Euro 7,5 och behåller utd på Euro 1,1 så skulle den ha en YoC på 14,6%. Skaplig utd som kan återinvesteras i andra bolag med bra avkastning. Fortum delar bara ut 36,6% av vinsten vilket är bra. Dock finns det ju andra problem.

ekonomisk trygghet's picture
211
356
53
0
ekonomisk trygghet

Direktavkastning på svenska. Jag gillar nyckeltalet eftersom det är en (nästan) garanterad avkastning på det investerade kapitalet.

guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

#9 Jag håller inte med om att det är samma som direktavkastning på svenska. Direktavkastning är vad bolaget delar ut nu baserat på aktuell kurs och hur många kronor och ören man bestämmer ska till ges till aktieägarna.  

I ex ovan med Fortum - sänker de utdelningen minskar YoC  - Höjer de utdelning så ökar YoC (förusatt att jag inte anskaffat fler aktier än de jag köpt från början oavsett förändring) Ändras kursen upp eller ner så förändrar det inte YoC.

Snåljåpen skrev ett inlägg om detta och alla höll han och spydde på begreppet tills 4020 utalade sig i ämnet och tråden dog... :-)

zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

"Snåljåpen skrev ett inlägg om detta och alla höll han och spydde på begreppet tills 4020 utalade sig i ämnet och tråden dog... :-)"

Har du länk till den? Låter kul :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar