Press
20 Aug, 2024
attana användning

Attanas teknologi använd vid utveckling av malariavaccin för att mäta den neutraliserande effekten av antikroppar i serum

Uppdaterad:
20 Aug, 2024

I en ny publikation i "Vaccines" från Institutionen för immunologi och mikrobiologi, Center for translationell medicin och parasitologi vid Köpenhamns universitet, har Attanas teknologin använts för att bestämma interaktionskinetiken mellan antikroppar från vaccinerade möss och patogenantigenet som används för vaccinerna. Detta ger värdefull information för att skapa ett vaccin med optimal neutraliserande effekt och därmed en hög skyddsnivå för individerna.

Laddar TradingView Widget
Följ alla marknader på TradingView

I studien har två typer av vacciner jämförts.  Ett traditionellt patogent peptidvaccin och capsid-Virus-Liknande Partiklar (cVLP) vaccin. I det senare är cVLP belagd med peptiden. Det övergripande resultatet visar potentialen hos cVLP-plattformen för att skapa effektiva vacciner.

Attanas teknologi har använts för att bestämma interaktionskinetiken mellan mössantikropparna och peptiden. Mössantikropparna har extraherats från mösserum och antikroppar från flera möss har slagits samman (blandats) före den kinetiska analysen. Därigenom kan responsen på gruppnivå bestämmas. (Det är också möjligt att analysera på individuell nivå genom att analysera möss-serum direkt).

attana malariavaccin

På Attana skulle vi vilja lyfta fram skillnaden mellan de två vaccinversionerna med avseende på antikroppsinteraktionskinetik, i synnerhet dissociationshastigheten. I bilden nedan presenteras interaktionskinetiken för olika koncentrationer. Dissociationshastigheten för cVLP-vaccinet (den högra grafen) är mycket långsam, nästan parallell med X-axeln, medan för peptidvaccinet har dissociationen en synligt minskande signal. Detta visar att antikropparna från cVLP-vaccinet stannar betydligt längre på peptiden jämfört med antikropparna från peptidvaccinet. cVLP-antikropparna blockerar därigenom effektivt peptiden från att interagera med andra molekyler i kroppen och hämmar därför infektionen.

atana malariavaccin

Applikationen och resultaten är relaterade till Attanas Immunitesprofiler, där en långsam dissociationshastighet av en individs antikroppar i serum är en av de nödvändiga parametrarna för att ha en bra nivå av skydd mot en given patogen.

För ytterligare information, kontakta:
Teodor Aastrup
VD Attana AB
ir@attana.com
+46 708862300

Styrelsen för Attana AB bedömer att informationen i detta pressmeddelande ej är av kurspåverkande karaktär men att det alltjämt är av betydande vikt att enhetligt via offentliggörandet kommunicera informationen till bolagets intressenter.

Om Attana

Attana AB grundades 2002 med idén att effektivisera forskning och utveckling av nya läkemedel genom biologisk interaktionskarakterisering i realtid. Baserat på sina patenterade teknologier säljer bolaget uppdragsforskning och egenproducerade analysinstrument samt ett in vitro diagnostiskt (IVD) verktyg, Attana Virus Analytics (AVA), till läkemedelsbolag, bioteknikföretag och akademiska institutioner. Mer information om Attanas forskningstjänster och produkter finns på www.attana.com eller kontakta sales@attana.com

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.