Marknadskommentar
26 Sep, 2023

BÖRSEN: DEFENSIVA BOLAG INLEDDE MOT STRÖMMEN, OMXS30 -1,0%

Uppdaterad:
26 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inleder nedåt på tisdagen. Flera defensiva bolag gick mot strömmen medan nedgången bland de mest omsatta bolagen leddes av Sinch.

"Osäkerheten kring hur länge centralbankerna kommer att hålla styrräntorna höga fortsätter att pressa upp ränteläget", skrev Daniel Bergvall, analyschef vid SEB, i ett morgonbrev.

Efter en knapp halvtimmes handel var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,0 procent till 2.134. Aktier för drygt 1 miljard kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Bland de mest omsatta bolagen på OMXS30 sänktes Sinch med 5 procent. Även SBB trycktes ned med nästan 3 procent i en rekyl på måndagens uppgång om 18 procent. H&M, som släpper rapport på onsdagen, sänktes 2 procent.

Några defensiva bolag inom OMXS30 höll sig på plus i den inledande handeln. Astra Zeneca var upp omkring en halv procent och Telia och Tele2 stärktes 0,3 procent vardera.

Ett antal kapitalanskaffningar har meddelats. Energiteknikbolaget Climeon avser göra en företrädesemission om cirka 100 miljoner kronor och forskningsbolaget Cyxone ska göra en företrädesemission på 36 miljoner kronor. Climeon rasade med 28 procent medan forskningsbolaget Cyxone föll 47 procent.

Medicinteknikbolaget Senzime har gett besked om en riktad emission på 117 miljoner kronor som ska användas till att förstärka bolagets kommersiella expansion. Teckningskursen sattes till 6:50 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt på 11 procent mot senaste stängningskurs för aktien. Senzime backade 2,5 procent.

Försvarsleverantören W5 Solutions har ingått avtal om att förvärva Box Modul, verksamt inom specialanpassade så kallade shelters inom försvarssektorn. Aktien belönades med en uppgång på över 6 procent.

Eltel har vunnit ett ramavtal med svenska försvaret värt uppskattningsvis 320 miljoner kronor. Aktien sågs upp 4 procent.

När det gäller rekommendationer kan noteras att strålterapibolaget Elekta har fått höjd rekommendation av SEB Equities till köp med riktkurs 86 kronor. Aktien gick mot strömmen med en uppgång på runt en halv procent.

Handelsbanken har gjort flera ändringar av sina rekommendationer och riktkurser i fastighetssektorn. För Trianon höjs den kortsiktiga rekommendationen till köp från behåll. För Klarabo höjs den långsiktiga rekommendationen till outperform från market perform. Stendörrens kortsiktiga rekommendation sätts upp till köp från behåll.

Trianon stärktes 7 procent, Klarabo steg 6 procent och Stendörren höjdes drygt 2 procent.

Bland de bolag där SHB sänker rekommendationen fanns Atrium Ljungberg, Heba, Wallenstam och Balder. Aktierna var ned mellan 1,5 och 4 procent.

Frankrike kommer att introducera en ny lag för att stävja de höga elpriserna och för att uppmuntra miljardinvesteringar för energiomställning. Det innebär bland annat subventioner till elbilar, laddningsstolpar, järnvägar och värmepumpar, enligt besked från president Emmanuel Macron på måndagen.


Graf: OMXS30 tisdagen den 26 september

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.