Marknadskommentar
9 Jul, 2024

BÖRSEN: EN SVAGARE NEDGÅNG INDIKERAS VID ÖPPNING (OMS)

Uppdaterad:
9 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda tisdagshandeln med en nedgång av det lättare slaget, efter en blandad USA-stängning kvällen innan. Atrium Ljungberg, Kinnevik och Öresund fanns bland tisdagens rapportbolag, och bland dagens rekommendationer har brittiska HSBC höjt både Handelsbanken och SEB.

Vid 8.25-tiden indikerade terminshandelns hos IG Markets en 0,2-procentig nedgång för Stockholmsbörsens storbolag. På börserna söderut på kontinenten såg DAX i Frankfurt och FTSE 100 i London ut att backa 0,2 respektive stiga med 0,1 procent.

De amerikanska börserna stängde med spridda index på måndagskvällen, där både S&P 500 och Nasdaq åter nådde nya rekordnoteringar. Därefter sågs Asienbörserna handlas mestadels uppåt, med ett tydligare kliv för japanska Nikkei.

Bland bolagsnyheterna från svenskt håll presenterade Atrium Ljungberg sina siffror för det gångna kvartalet på tisdagsmorgonen. Fastighetsbolagets bruttoresultat landade på 547 miljoner kronor, mot Infronts konsensus på 543 miljoner kronor. Hyresintäkterna uppgick till 753 miljoner kronor, vilket kunde jämföras med förväntade 756 miljoner.

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde minskade med 16 procent till 140 kronor aktien, enligt bolagets kvartalsrapport som rullades ut en timme före öppning. Nettoresultatet för kvartalet uppgick till -2.268 miljoner kronor (-1.410). I vd-orden uppgavs att bolagets omallokering av kapital spås intensifieras under det andra halvåret.

Därtill rapporterade investmentbolaget Öresund ett substansvärde som ökade med 5,5 procent från i fjol – snäppet bättre än underliggande index sett från årsskiftet. I rapporten framgick även att Ericsson har blivit ett nytt innehav för bolaget. Totalt har 2,5 miljoner aktier köpts till en snittkurs om 65:82 kronor.

Fastighetsbolaget Nyfosa har i sin tur meddelat att det förvärvar resterande halvan i det norska samriskbolaget Samfosa, för totalt 1,5 miljarder norska kronor.

Byggbolaget Skanska har tecknat nytt avtal kopplat till ombyggnationen av Slussen i Stockholm. Kontraktet är värt cirka två miljarder kronor vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i det tredje kvartalet 2024.

På rekommendationstemat har den brittiska banken HSBC gått ut med en rad förändringar för flera svenska bolag. Bland annat har banken uppgraderat både SHB och SEB till köp, från behåll, med riktkurshöjningar till 120 respektive 180 kronor.

För Avanza har SHB i sin tur höjt den kortsiktiga rekommendationen till behåll, från sälj.

Vidare har ABG köpstämplat Addtech med riktkurs 310 kronor, från tidigare behåll med riktkurs 255 kronor. Samma analyshus har även höjt rekommendationen för Lagercrantz till köp från behåll, med en riktkurshöjning till 200 från 165 kronor.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.