Marknadskommentar
28 Dec, 2023

BÖRSEN: INLEDANDE KURSUPPGÅNG UTRADERAD, OMXS3O -0,1%

Uppdaterad:
28 Dec, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades till mindre förändringar på torsdagen under en låg handelsaktivitet. En viss inledande uppgång hade vid lunchtid utraderats.

Vid 12-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,1 procent till nivån 2.388. Sedan årsskiftet har indexet ökat 17 procent. Aktier för knappt 4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Även ute på de ledande Europabörserna var förändringarna små på båda sidor om nollstrecket.

Sedan onsdagen har dollarn tappat mark och handlades sex öre lägre vid 9:92 kronor.

"Investerare lägger större vikt på förväntningarna hos Fed gällande valutor snarare än vad andra centralbanker signalerar som till exempel ECB, det beror främst på att Fed driver det globala risksentimentet som har blivit mer riskvänligt och även mindre dollarpositivt" sade Alan Ruskin, som är G10-valutastrateg hos Deutsche Bank till Reuters.

Bland de mest omsatta aktierna inom OMXS30 index backade SBB mest men en nedgång på 1 procent följt av Handelsbanken och Assa Abloy, ned runt en halv procent vardera. ABB och Astra Zeneca stärktes ungefär en halv procent vardera.

Addvise, som levererar utrustning och tjänster till sjukvårds- och forskningsenheter, ökade nästan 8 procent till 13:16 kronor. Bolaget har fått höjd riktkurs av Pareto från 17 kronor till 19:50 kronor med upprepad köprekommendation.

Calliditas var ned 6 procent.

Specialistläkemedelsbolaget har tecknat och utnyttjat ett låneavtal om 92 miljoner euro med Athyrium Capital.

I samma sektor stärktes specialistläkemedelsboalget Hansa Biopharma med 5 procent.

Forskningsbolaget Vivesto höjdes 14 procent. Under onsdagskvällen kom besked om klartecken för studiestart för en pilotstudie i hund med läkemedelskandidaten Paccal Vet vid behandling av hund med hemangiosarkom i mjälten efter splenektomi, en operation där mjälten avlägsnats.

Flera svenska fastighetsaktier handlas på torsdagen exklusive rätt till utdelning. Det gäller bland annat Sagax D-aktie och Nyfosa. Nyfosa-aktien steg marginellt.

Alltainer klättrade 25 procent efter att via en partner ha fått en order på kontorscontainer som amerikanska armén skall hyra på Guam i Stilla havet. Värdet på ordern för Alltainer är 4 miljoner kronor.

Kycklingbolaget Scandi Standards finska dotterbolag Naapurin Maalaiskana har ingått ett avtal om att förvärva Landeli Groups ready to eat-verksamhet i Honkajoki.

"Det är ett väldigt litet förvärv sett ur Scandi Standards perspektiv", sade vd Jonas Tunestål till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien var upp 1 procent.

Beowulf Mining, som står bakom järnmalmsprojektet Kallak, backade 11 procent. Bolaget räknar med att lämna in en ansökan om miljötillstånd i mitten på år 2025, uppger vd Ed Bowie för SVT. Det är fortsatt oklart hur järnmalmen ska transporteras från gruvan.


Graf: OMXS30 torsdagen den 28 december

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.