Marknadskommentar
26 Feb, 2024

BÖRSEN: KINNEVIK OCH TELE2 RUSAR PÅ GRÖN BÖRS, OMXS30 +0,2%

Uppdaterad:
26 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inleder måndagen svagt uppåt med kraftiga reaktioner i både Kinnevik och Tele2 efter morgonens besked om att investmentbolaget säljer sitt innehav i teleoperatören för 13 miljarder kronor.

Vid 9.40-tiden hade OMXS30 gått upp 0,2 procent till 2.439. Aktier för omkring 2,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa handlades de ledande indexen strax under nollstrecket.

Storbolagsindex OMXS30 toppades av Tele2 och Kinnevik som steg 9,4 respektive 9,0 procent.

Investmentbolaget Kinnevik säljer hela sitt innehav i teleoperatören Tele2 till Freya Investissement som kontrolleras gemensamt av den europeiska telekomkoncernen Iliad och dess styrelseordförande Xavier Niel genom NJJ Holding. Den totala köpeskillingen ligger på 13 miljarder kronor, och innebär en premie om 13 procent i förhållande till stängningskursen för Tele2:s B-aktie på fredagen den 23 februari.

Textilåtervinningsbolaget Renewcells aktie var handelsstoppad efter söndagens besked om att styrelsen har beslutat att ansöka om en konkurs. Detta då bolaget inte har lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra den strategiska översynen.

Ny finansiering har i stället SBB fått. Fastighetsbolaget har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, tillsammans med förvaltaren tillika SAS-räddaren Castlelake. JV-bolaget SBB Infrastructure kommer att låna cirka 5,2 miljarder kronor och förvärvar fastigheter från SBB till ett marknadsvärde som uppgick till 5,7 miljarder kronor per 31 december 2023.

SBB avser att använda likviden från transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulden. SBB-aktien var ned 1,2 procent.

Fastator backade drygt 9 procent efter att ha redovisat en avkastning på eget kapital om -44,3 procent för det fjärde kvartalet 2023 (-8,8).

"Jag ska inte hymla med att det har varit ett tufft kvartal för Fastator på flera plan", slog Fastators tillförordnade vd och styrelseordförande Björn Rosengren fast i rapporten.

Minesto rasade 40 procent till 3:60 kronor efter att bolagets styrelse beslutat om en företrädesemission av units om cirka 121 miljoner kronor. Teckningskursen har fastställts till 9:00 kronor per unit, motsvarande 3:00 kronor per aktie.

Nibe handlades oförändrat kring 57 kronor efter att Citi Investment Research inlett bevakning av Nibe med rekommendation köp och riktkurs 71 kronor. Citi ser en möjlighet att köpa in sig i ett långsiktigt strukturellt tillväxtcase, uppger banken i analysen.

Vidare har Pareto Securities inlett bevakning av Powercell med rekommendation köp och riktkurs 53 kronor. Powercell-aktien var upp 0,7 procent till 31:10 kronor.

FM Mattsson var upp omkring 3,3 procent. Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen sänktes samtidigt till 57 från 60 kronor.

Dagens Industri ser fyndläge i Mats Qviberg-ägda Bilia och rekommenderar köp. "Värderingen är låg, utdelningen är hög och vinsten är på väg rakt upp igen. Aktien bör följa efter", skriver DI som tror på en aktiekurs på runt 140 kronor inom ett år. Bilia-aktien var upp 6,9 procent till drygt 130 kronor.Graf: OMXS30 måndagen den 26 februari

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.