Marknadskommentar
26 Feb, 2024

BÖRSEN: KINNEVIKS TELE2-AFFÄR SÄTTER SPÅR, OMXS30 -0,1 %

Uppdaterad:
26 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades kring nollstrecket en stund efter lunchtid på måndagen, då Kinnevik och Tele2 drog iväg uppåt efter morgonens besked om att investmentbolaget säljer sitt innehav i teleoperatören för 13 miljarder kronor.

Vid klockan 13.00 handlades OMXS30 ned med 0,1 procent till nivån 2.434. Aktier för omkring 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute i Europa handlades de ledande indexen också kring nollan.

Morgonens stora nyhet om att investmentbolaget Kinnevik säljer hela sitt innehav i teleoperatören Tele2 till Freya Investissement satte tydlig prägel på toppen av OMXS30, där Tele2 klättrade knappt 9 procent och Kinnevik knappt 5 procent. Den totala köpeskillingen ligger på 13 miljarder kronor, och innebär en premie om 13 procent i förhållande till stängningskursen för Tele2:s B-aktie på fredagen den 23 februari.

I bottenskiktet återfanns i stället hemelektroniktillverkaren Electrolux, vars aktie tappade 5 procent utan tydlig förklaring i nyhetsflödet, och fastighetsbolaget SBB, som var ned 4 procent.

SBB meddelade ingånget avtal om att bilda ett samriskbolag, tillsammans med förvaltaren tillika SAS-räddaren Castlelake, under morgonen. Samriskbolaget SBB Infrastructure kommer att låna cirka 5,2 miljarder kronor och förvärvar fastigheter från SBB till ett marknadsvärde som uppgick till 5,7 miljarder kronor per 31 december 2023.

SBB avser att använda likviden från transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skuld.

Textilåtervinningsbolaget Renewcells aktie var handelsstoppad efter söndagens besked om att styrelsen har beslutat att ansöka om en konkurs. Detta då bolaget inte har lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra den strategiska översynen.

Fastator backade drygt 6 procent efter att ha redovisat en avkastning på eget kapital om -44,3 procent för det fjärde kvartalet 2023 (-8,8).

Medicinteknikbolaget Raysearch fortsatte upp med ytterligare 8 procent, att lägga till den 8-procentsuppgång som noterades efter fredagens rapportuppgång.

Förvärvskoncernen Vestum klättrade 7 procent efter att Börsveckan satt köprekommendation. Även Doro, verksamt inom telekomprodukter och trygghetstjänster, fick köpstämpel och steg 5 procent.

Minesto, som utvecklar teknologi för produktion av förnybar el ur havet, rasade i stället över 40 procent till 3:49 kronor efter att bolagets styrelse beslutat om en företrädesemission.

Vidare har Pareto Securities inlett bevakning av bränslecellstillverkaren Powercell med rekommendation köp och riktkurs 53 kronor. Powercell-aktien var upp 4 procent till 32:06 kronor.

FM Mattsson, tillverkare av sanitetsarmaturer som vattenkranar och termostatblandare, var upp 5 procent. Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen sänktes samtidigt till 57 från 60 kronor.

Dagens Industri ser fyndläge Bilia och rekommenderar köp. "Värderingen är låg, utdelningen är hög och vinsten är på väg rakt upp igen. Aktien bör följa efter", skriver DI som tror på en aktiekurs på runt 140 kronor inom ett år. Bilia-aktien var upp 7 procent till 130:70 kronor.Graf: OMXS30 måndagen den 26 februari

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.