Marknadskommentar
26 Feb, 2024

BÖRSEN: MOT MINUSÖPPNING, SBB, KINNEVIK, TELE2, I FOKUS

Uppdaterad:
26 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en öppning svagt nedåt på måndagen efter ett händelserikt dygn med nyheter från flera stora bolag. I fokus står SBB efter fastighetsbolagets besked om ytterligare en JV-etablering. Även Kinnevik och Tele2 lär stå i rampljuset efter att investmentbolaget meddelat att de sålt hela sitt innehav i Tele2 för 13 miljarder kronor.

Vid 8.40-tiden noterades den tyska DAX-terminen på -0,1 procent medan Paris CAC40-terminen återfanns strax under nollstrecket. Enligt IG Markets förhandel indikerades en nedgång om närmare 0,2 procent i den svenska öppningshandeln.

Söndagen bjöd från pressmeddelanden från två pressade bolag. Budskapen var dock av olika karaktär.

Textilåtervinningsbolaget Renewcells styrelse har beslutat att ansöka om en konkurs då bolaget inte har lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra den strategiska översynen.

Ny finansiering har i stället SBB fått. Fastighetsbolaget har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, tillsammans med förvaltaren tillika SAS-räddaren Castlelake. JV-bolaget SBB Infrastructure kommer att låna cirka 5,2 miljarder kronor och förvärvar fastigheter från SBB till ett marknadsvärde som uppgick till 5,7 miljarder kronor per 31 december 2023.

SBB avser att använda likviden från transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulden.

Efter en händelserik söndag fortsatte måndagen i samma anda.

Investmentbolaget Kinnevik meddelade att de sålt hela sitt innehav i teleoperatören Tele2 till Freya Investissement som kontrolleras gemensamt av den europeiska telekomkoncernen Iliad och dess styrelseordförande Xavier Niel genom NJJ Holding. Den totala köpeskillingen ligger på 13 miljarder kronor, och innebär en premie om 13 procent i förhållande till stängningskursen för Tele2:s B-aktie på fredagen den 23 februari.

Vidare noteras nya förändringar i serieförvärvaren Teqnions ägarstruktur. Största ägaren Vixar har sålt drygt 1 miljon aktier, motsvarande 6,0 procent av det totala antalet aktier i Teqnion, för 217 kronor styck, motsvarande 5 procent rabatt baserat på 30 dagars volymviktat medelvärde (VWAP) från den 20 februari.

Köparna av aktierna är befintliga stora ägare och efter transaktionen äger Vixar 22,6 procent av aktierna i Teqnion.

Ett av få rapporterande bolag på måndagen var Fastator, som är ett investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Fastator redovisade en avkastning på eget kapital om -44,3 procent för det fjärde kvartalet 2023 (-8,8).

"Jag ska inte hymla med att det har varit ett tufft kvartal för Fastator på flera plan", slog Fastators tillförordnade vd och styrelseordförande Björn Rosengren fast i rapporten.

Citi Investment Research har inlett bevakning av Nibe med rekommendation köp och riktkurs 71 kronor. Citi ser en möjlighet att köpa in sig i ett långsiktigt strukturellt tillväxtcase, uppger banken i analysen. Nibe-aktien avslutade fredagen runt 57 kronor.

Vidare har Pareto Securities inlett bevakning av Powercell med rekommendation köp och riktkurs 53 kronor. Powercell-aktien avslutade fredagen på 30:89 kronor.

Dagens Industri ser fyndläge i Mats Qviberg-ägda Bilia och rekommenderar köp. "Värderingen är låg, utdelningen är hög och vinsten är på väg rakt upp igen. Aktien bör följa efter", skriver DI som tror på en aktiekurs på runt 140 kronor inom ett år.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.