Marknadskommentar
27 Nov, 2023

BÖRSEN: SMÅ RÖRELSER, SAAB TAPPADE, OMXS30 -0,1%

Uppdaterad:
27 Nov, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen visade små rörelser under måndagen och avslutade en förhållandevis nyhetsfattig dag strax under nollstrecket.

Vid stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,1 procent till nivån 2.227. Aktier för 15,6 miljarder kronor hade då gjorts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

Ute i Europa var nedgångarna marginellt större och tyska DAX-index var ned 0,3 procent och franska CAC40 handlades 0,4.

Överlägset mest omsatt på Stockholmsbörsen var Nordea med 2,4 miljarder kronor, där det under eftermiddagen mäklades en post om 13,9 miljoner aktier, värd 1,6 miljarder kronor, till kursen 117:50 kronor. Aktien avslutade måndagen ned 1,4 procent till 17:70 kronor.

Bland storbolagen gick Telia starkast med en uppgång om 1,1 procent, följt av Sandvik och Alfa Laval som steg 0,8–0,9 procent. I andra änden av indexet backade Evolution och Sinch med 1,8 respektive 1,6 procent.

Riskkapitalbolaget EQT pressades 2,3 procent efter att Nordea Markets sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

På råvarufronten har guldet tjänat på att dollarn tappat något och parkerat en bit över 2.000 dollar per uns. I Sverige var Lundin Gold upp 2,6 procent.

Ordföranden för det amerikanska representanthusets underrättelsekommitté uppger att man troligen inte kommer godkänna mer vapenstöd till Ukraina och Israel i år. Beskedet tyngde försvarsaktier i både USA och Europa. I Stockholm tappade Saab 5 procent.

Revolutionrace, som säljer egenutvecklade friluftskläder på nätet, steg 2 procent efter ett köpråd från Dagens industri. Tidningen pekar på en hög tillväxt och en lönsamhet som många i branschen bara kan drömma om.

Börsveckan gav köpråd till gamingbolaget Thunderful, fordonsunderleverantören VBG och butiksinredningsföretaget Itab, men tar hem vinsten i medicinteknikbolaget Bonesupport. Thunderful klättrade 2 procent och VBG steg 0,7 procent medan Bonesupport backade 1,5 procent.

Forskningsbolaget Bioarctic ökade 2,8 procent. Kempen har inlett bevakning med köprekommendation och en riktkurs som är nästan 50 procent över fredagens stängningsnivå.

Utbildningsteknikbolaget Albert har fått sänkt riktkurs av SEB från 33 till 13 kronor, men med upprepad köprekommendation, i samband med ett analytikerbyte. Aktien var upp 2,3 procent.

Footway var ned 0,5 procent i tunn handel efter att beskedet att nyckelpersoner och styrelseledamöter i bolaget tillsammans med investerare har förvärvat 8,8 miljoner Footway-aktier från riskkapitalbolaget Northzone.


Graf: OMXS30 måndagen den 27 november

imageKälla: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.