Marknadskommentar
28 Dec, 2023

BÖRSEN: UPP I LINJE MED OMVÄRLDEN, OMXS3O +0,3%

Uppdaterad:
28 Dec, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen startade torsdagen på något högre nivå i linje med omvärlden där vissa räntenedgångar har synts. Nyhetsmässigt rådde ett visst mellandagslugn.

Vid 09.25-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 2.397 efter att ha stigit 0,6 procent i onsdags. Sedan årsskiftet har indexet ökat drygt 17 procent. Aktieaffärer för 0,8 miljarder kronor gjordes på Stockholmsbörsen under dagens första 25 handelsminuter.

Räntekänsliga aktier gick relativt starkt, däribland SBB som ökade 2,7 procent och Sinch som steg 1,3 procent. Storbankerna halkade efter en aning. Swedbank och Nordea var de enda OMXS30-aktierna på minus med förvisso små nedgångar.

Byggbolaget Skanska har fått två order om sammanlagt cirka 2 miljarder kronor. Aktien var upp 0,6 procent.

Alltainer klättrade 30 procent efter att via en partner ha fått en order på kontorscontainer som amerikanska armén skall hyra på Guam i Stilla havet. Värdet på ordern för Alltainer är 4 miljoner kronor.

Addvise, som levererar utrustning och tjänster till sjukvårds- och forskningsenheter, ökade 8 procent till 13:12 kronor. Bolaget har fått höjd riktkurs av Pareto från 17 kronor till 19:50 kronor med upprepad köprekommendation. Det är 60 procent över onsdagens stängningskurs.

Kycklingbolaget Scandi Standards finska dotterbolag Naapurin Maalaiskana har ingått ett avtal om att förvärva Landeli Groups ready to eat-verksamhet i Honkajoki.

"Det är ett väldigt litet förvärv sett ur Scandi Standards perspektiv", sade vd Jonas Tunestål till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien lyfte 0,2 procent.

Calliditas var ned 3 procent. Specialistläkemedelsbolaget har tecknat och utnyttjat ett låneavtal om 92 miljoner euro med Athyrium Capital.

Beowulf Mining, som står bakom järnmalmsprojektet Kallak, backade 12 procent. Bolaget räknar med att lämna in en ansökan om miljötillstånd i mitten på år 2025, uppger vd Ed Bowie för SVT. Det är fortsatt oklart hur järnmalmen ska transporteras från gruvan.

Bland andra småbolagsaktier steg Finepart med 61 procent, Image Systems med 25 procent och Agtira med 18 procent. Svagare gick det för Bibb Instruments som tappade 12 procent och 2Curex som föll 14 procent.

Flera svenska fastighetsaktier handlas på torsdagen exklusive rätt till utdelning. Det gäller bland annat Sagax D-aktie och Nyfosa. Nyfosa-aktien var ned mindre än den avskilda utdelningen.


Graf: OMXS30 torsdagen den 28 december

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.