Laddar annons
Redaktionen
11 Aug, 2023
Intervju med Solarus Renewables

Intervju med Solarus Renewables

Uppdaterad:
11 Aug, 2023

Vi har intervjuat Anna Eriksmo, styrelseordförande i Solarus Renewables AB med mångårig erfarenhet från energibranschen i Europa.

Vi fokuserar på hybridsolfångare för både varmvatten och el. Det ger omkring 3 gånger så mycket energi per år som vanliga kiselpaneler då verkningsgraden är mycket högre, berättar Anna.

Hybridsolfångarna har sålts i drygt 40 länder hittills. Försäljningen ökar hela tiden, mest försäljning har Solarus i Nederländerna och Sydafrika där vi tillsammans med andra byggt upp försäljningsbolag, som utvecklat marknaderna. De projekt som försäljningsbolagen har vunnit under juni och juli uppgår till 652 000 € och pipeline fortsätter att se bra ut.

solcellsaktier
Bilden visar dagens solfångare till vänster bredvid prototyp på väg mot nästa generations solfångare till höger.

Vilka är kunderna?

Kunderna är främst hotell och sjukhus som använder mycket varmvatten, men solfångarna säljs även till bostadshus, ysterier och växthus exempelvis.

Närmare 90% av EU:s gasimport går till värme och 10% till el, så värmen behövs för energisäkerhet. Hälften av hela världens energibehov är idag värme och kyla, samtidigt som nästan allt fokus i omställningen läggs på omvandling av elproduktionen och elektrifiering av transporter, dvs den andra hälften. Då vanliga kiselpaneler har så låg verkningsgrad ca 20% i bästa fall, räcker inte den soliga takytan till i våra tätbefolkade regioner. Ny tvingande EU-lagstiftning förbereds där alla nya byggnader ska vara utsläppsfria och 35 miljoner befintliga byggnader måste ställas om. Att gå omvägen över el, genom att göra varmvatten med el från vanliga solpaneler är inte tillräckligt effektivt för att klara omställningen, så det finns en växande marknad för oss framöver, äger Anna och ler som en sol. 

Berätta mer om era solfångare

Vi har två versioner idag en koncentrerande hybridsolfångare som är bäst vid 60°C på vattnet eller mer och en plan som är bättre mellan 40°- 60°C, men vi har fler solfångare på gång där forskning och utveckling pågår. En retro-fit solfångare som passar tillsammans med ett flertal av marknadens kiselpaneler och genom att kyla solpanelerna ökar verkningsgraden med drygt 10% samtidigt som man får värmeenergi på ganska låg värme. Huvudidén är att lagra värmen i berg- eller jordvärmeanläggningar under sommarhalvåret och använda energin på vintern när energipriserna är högst. En ny version av koncentrerande solfångare är också på gång som ger mer energi per år på högre temperatur, men den dröjer lite längre.

Forskningen görs i europeiska konsortier med många av Europas främsta forskare inom solenergi och hållbara energisystem och finansieras till 70% av EU-bidrag. Förutom solfångare så ser vi på om vätgasproduktion via varmvatten som är mindre energikrävande kan bli intressant. 

solcellsaktier
Bild från installationen av mellangeneration av koncentrerande hybrid-solfångare i en specialbyggd testrigg.

Hur ser expansionsplanerna och framtiden ut?

Solarus har ett bolag i USA också men där har det inte lossnat än, men på några års sikt ser vi en stor potential. Amerikaner äter mycket processad mat och processerna kräver nästan alltid varmvatten omkring 100°C och där kommer våra kommande koncentrande solfångaren passa utmärkt och behovet av solkyla är också växande och även där är de kommande solfångarna lämpligast.

Anna säger att bygga upp försäljningsbolaget i Sverige är något man tittar på och fortsätter:

- Cypern är EU:s soligaste land men har även varit det mest oljeberoende och när vi gjort studier, visade simuleringarna att lönsamheten är störst där, så vi arbetar med att etablera bolag där också.

- Så ser strategin ut: att succesivt bygga upp världsmarknaden med mer närvaro på fler platser. Solarus Renewables ägande i de olika bolagen är inte så stort men poängen är att det finns färdiga distributionskanaler när våra nya produkter lanseras, så vi når ut över världen.

- Vi arbeta på en listning bland annat för att kunna göra förvärv i fler bolag med egna värdepapper och därmed skynda på tillväxt och omställning ytterligare. Vi har bara ett Jordklot så det är bråttom med omställningen betonar Anna.

solcellsaktier
Kartläggning av jordklotets solenergipotential.
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.