Press
29 Nov, 2023

Railway Metrics and Dynamics Sweden: Avtal tecknat med Norrtåg och Real Rail om sensorer på fordon

Uppdaterad:
29 Nov, 2023

Samverkansavtal tecknat mellan Railway Metrics and Dynamics AB och Norrtåg samt Real Rail inom ramen för Trafikverkets innovationsinitiativ Mätning av Anläggning från Järnvägsfordon.

Railway Metrics and Dynamics är upphandlad leverantör till Trafikverket i ett innovationsprojekt där målet är att skapa en kontinuerlig övervakning av den svenska järnvägsanläggningen. Upphandlingen - "Innovationsupphandling - Avseende vidareutveckling, validering och leverans av nya informationstjänster för automatiserad mätning av järnvägsanläggningen" - består av tre etapper där etapp två aktiverades under hösten 2023. Om alla Trafikverkets krav uppfylls under projektets gång är ordervärdet cirka SEK 25 miljoner över en treårsperiod.

Läs mer: Miljonavtal med Trafikverket undertecknat (https://news.cision.com/se/railway-metrics-and-dynamics-sweden/r/miljonavtal-med-trafikverket-undertecknat,c3706208)
Läs mer: Trafikverket aktiverar Etapp 2 i kontrakt med Railway Metrics and Dynamics (https://news.cision.com/se/railway-metrics-and-dynamics-sweden/r/trafikverket-aktiverar-etapp-2-i-kontrakt-med-railway-metrics-and-dynamics,c3828201)

Enligt kontraktet med Trafikverket ska Railway Metrics and Dynamics rekrytera och instrumentera fordonsägare, trafikorganisatörer och/eller järnvägsföretag. Railway Metrics and Dynamics har, som tidigare meddelats, ingått i avtal med Tåg i Bergslagen och Green Cargo. Nu meddelas att Railway Metrics and Dynamics även ingått i samverkansavtal med Norrtåg och Real Rail.

- Real Rail och Norrtåg är två viktiga tillägg till mätningen av järnvägsanläggningen eftersom de trafikerar stora delar av järnvägen - Norrtåg i Sveriges fyra nordligaste län och Real Rail hela vägen från Göteborg ända upp till Luleå. Tillsammans med övriga samverkansavtal börjar vi få en riktigt bra täckning av den svenska järnvägen, säger Jan Lindqvist, vd Railway Metrics and Dynamics AB.

Läs mer: Avtal tecknat med Tåg i Bergslagen (https://news.cision.com/se/railway-metrics-and-dynamics-sweden/r/avtal-tecknat-med-tag-i-bergslagen-ab-om-sensorer-pa-fordon-inom-ramen-for-tidigare-kommunicerad-upp,c3786002)
Läs mer: Avtal tecknat med Green Cargo (https://news.cision.com/se/railway-metrics-and-dynamics-sweden/r/avtal-tecknat-med-green-cargo-ab-om-sensorer-pa-fordon-inom-ramen-for-tidigare-kommunicerad-upphandl,c3866650)

- Vi ser det som en självklarhet att vi ska vara med och bidra till att ge Trafikverket bättre möjlighet att övervaka järnvägsanläggningen. Det ligger i vårt och hela branschens intresse att minska störningarna i systemet. Tekniken skapar också möjlighet att övervaka fordonen, det kan vara intressant för oss i framtiden, säger Linus Sedlacek Åkerlind, teknisk chef på Norrtåg.

- Alla tjänar på att ha en fullt fungerande och välunderhållen järnväg. Eftersom vi vill hjälpa hela branschen och förbättra järnvägen valde vi att vara med i projektet. Vår trafik går nämligen regelbundet samma sträckor, över samma platser, vilket gör det möjligt att se hur infrastrukturen på dessa positioner förändras över tid, säger Anton Persson, fordonschef på Real Rail.

Ett antal av Norrtågs respektive Real Rails järnvägsfordon kommer att utrustas med sensorer utvecklade av Railway Metrics and Dynamics, så kallade Performance Monitoring Unit (PMU). Sensorerna skickar information till Trafikverkets datautbytesplattform (DUP). Dessutom analyseras informationen av Railway Metrics and Dynamics som rapporterar avvikelser och trender i infrastrukturen, exempelvis via bolagets egenutvecklade gränssnitt kallad Dashboard.

Fram till utgången av etapp två utgår det inte någon ersättning mellan Railway Metrics and Dynamics och Norrtåg eller Real Rail. Parterna uppmuntras dock av Trafikverket att inom ramen för avtalet utveckla och demonstrera nyttor och effektiviseringar i järnvägssystemet som är relaterade till fordon. Således kan ersättning regleras mellan parterna genom ett separat avtal.

- Våra sensorer mäter samverkan mellan järnvägsfordon och infrastruktur. Alltså genereras även information om fordonens tillstånd, vilket Norrtåg och Real Rail kan använda för att säkerställa ett optimerat fordonsunderhåll, säger Jan Lindqvist.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.