Press
12 Feb, 2024

Swedbank: Unga vuxna ser ljusare på sin ekonomi - men får mindre pengar kvar

Uppdaterad:
12 Feb, 2024

Unga vuxna ser mer positivt på sin privatekonomi jämfört med andra åldersgrupper, men beräkningar visar att många unga kommer få mindre kvar att leva för 2024. Studenterna kommer däremot få det bättre i år. Det visar beräkningar från Swedbank och en undersökning från Kantar Medias Sifopanel.

44 procent av 18-29-åringarna tror att deras ekonomi kommer bli bättre under 2024. Det är en betydligt ljusare bild jämfört med de äldre åldersgrupperna där endast 16 procent tror på ett bättre 2024.

- Det är fler som ser ljusare på sin ekonomi jämfört med året innan, men unga vuxna sticker ut som mest optimistiska. Kostnadsökningarna gör dock att många kommer få mindre pengar kvar under 2024. Studenterna får det däremot lite bättre eftersom studiemedlet höjs, säger Julia Hofvendahl, Swedbanks ungdomsekonom.

Trots optimismen får unga vuxna som arbetar mindre pengar kvar efter att nödvändiga kostnader är betalda. På utgiftssidan handlar det om drygt 1 000 kronor för ökade levnadskostnader. Även om inkomsten räknas upp med 3 procent för 2024 blir det 260 kronor mindre kvar i plånboken jämfört med 2023. 

Studenterna får drygt 1 100 kronor mer att röra sig med varje månad eftersom prisbasbeloppet och därmed också studiemedlet höjts rejält 2024. Kostnadsökningarna innebär ökade utgifter på 720 kronor per månad för studenterna, men trots det blir det ändå mer pengar kvar i plånboken jämfört med 2023. 

Mindre shopping och ökat sparande 
Under 2023 slimmade många sin budget och ambitionen hos unga vuxna att hålla igen verkar bita sig kvar även under 2024. Småköp, kläder, restaurang, uteliv och streamingtjänster är sådant som många prioriterar ner, medan tre av tio planerar att lägga en större del av sina pengar på sparande.

- Många unga är inställda på att leva mer sparsamt. Ett bra första steg är att ta en titt i backspegeln och ta reda på vart pengarna tog vägen under 2023. Fundera på vilka förändringar du vill göra och lägg upp en plan som känns motiverande. Då blir det lättare att uppnå sina mål, säger Julia Hofvendahl.

Kontakt:
Julia Hofvendahl (Julia.Hofvendahl@swedbank.se),ungdomsekonom, tfn 073-0728915
Hannes Mård (hannes.mard@swedbank.se),pressansvarig, tfn 073-0574195

www.swedbank.se/privatekonomi
www.swedbank.se/framtid
www.swedbank-aktiellt.se/blogg/hofvendahl

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.